ПП даде задна - няма да издигат Никола Минчев, обявиха ГЕРБ за малоумници ВИДЕО

ПП даде задна - няма да издигат Никола Минчев, обявиха ГЕРБ за малоумници ВИДЕО
A A+ A++ A

Парламентарната група на „Продължаваме промяната“ взе среднощно решение да направи крачка назад в този силно поляризиран и фрагментиран парламент, без изразено парламентарно мнозинство.

„Ние дадохме шанс на всички парламентарни групи да се обединят около най-достойния кандидат – издигнатият от ПП г-н Никола Минчев. Във втория рунд на гласуването той спечели най-много гласове от предложените кандидати и въпреки всичко не успяхме да излъчим председател на парламента днес. Тъй като се появи обвинение, че ние пречим на възможността да се избере председател на парламента, парламентарната група на Продължаваме Промяната направи свое заседание и реши на утрешното гласуване сутринта да не издига кандидат и да даде възможност на останалите да проведат гласуване и да изберат председател“, каза председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

„Ние ясно заявихме, че сме конструктивна опозиция и виждате как се държи една конструктивна опозиция – няма да издигаме кандидатурата на кандидата за председател на Народното събрание, който имаше най-много гласове. Като опозиция ще гласуваме против кандидата на ГЕРБ, продължава заседанието на групата да видим дали ще подкрепим кандидат на друга политическа партия“, добави съпредседателят на ПП Асен Василев. Той отбеляза, че това е четвъртият парламент в последните две години.

„Първите два миналата година не успяха да излъчат правителство. Третият парламент миналата година много трудно, с огромни усилия, успя да сглоби една почти невъзможна коалиция, която излъчи председател, излъчи правителство и започна да решава проблемите на хората. Това, което видяхме юни месец тази година като поведение на ГЕРБ, беше напълно безотговорно. Те внесоха вот на недоверие, което свали правителството, спря работата на парламента и това, което виждаме в момента, е, че те нямат никакъв план как да управляват страната. Те изпълниха един план да разрушат едно толкова трудно сглобено правителство, без да имат план какво да предложат на българските граждани като алтернатива. Сглобяването на правителство в такъв фрагментиран парламент, вече четвърти, е много трудна и тежка задача. Миналия път две седмици вървяха публични консултации по 12 часа на ден с 4 различни политически партии, съвсем различни по естество, някои от които с десетилетия бяха противници. Въпреки тази трудна задача, ние успяхме все пак да постигнем някакво съгласие. Това съгласие позволи страната да има редовен кабинет. В момента сме поставени в безпрецедентна ситуация, в която имаме победител в изборите, който не може да събере съгласие даже за председател на НС, камо ли за кабинет.

Да свалиш правителството на Промяната и единственият ти план за съставяне на кабинет да бъде да искаш подкрепа от същата партия, е малоумно“, добави Василев.

„Днес ясно заявихме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Показваме какво означава това. Това означава, че ние правим стъпка назад. Но всички наши избиратели са абсолютно сигурни, че нашите обещания ще бъдат спазени и ние няма да направим никакви задкулисни договорки. Всичко, което ще правим, ще го виждате пред екраните. Няма да пречим утре с допълнително усложняване на този ключов момент в България“, коментира съпредседателят на Продължаваме Промяната Кирил Петков.

#Никола Минчев #ПП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »