Търсят шефове в БДЖ, летище София и пристанище Бургас

Търсят шефове в БДЖ, летище София и пристанище Бургас
Уикипедия
A A+ A++ A

Обявиха конкурси в 9 публични предприятия, подчинени на Министерството на транспорта и съобщенията, съобщиха от ведомството. Конкурсите се обявяват за предприятията, в които към настоящия момент членове на органите за управление са назначения без конкурсна процедура.

С конкурс ще бъде избран един от членовете на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ ЕАД; двама в „Български морски квалификационен център“ ЕАД; петима в „Холдинг БДЖ“ ЕАД като за трима от тях процедурата се провежда от министъра на транспорта и съобщенията, а за двама – от Агенцията за публичните предприятия и контрол. Същите правила се прилагат и в конкурса за петима членове на Съвета на директорите на „Български пощи“ ЕАД.

Обявен е избор на един член на Съвета на директорите на „Съобщително строителство и възстановяване“ ЕАД. По трима представители на държавата ще бъдат избрани с конкурс в „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД, „Летище София“ ЕАД и „Летище Пловдив“ ЕАД. За „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД е обявен конкурс за трима членове на Съвета на директорите, от които един независим член и двама представители на държавата, като конкурсът се провежда от министъра на транспорта и съобщенията.

От транспортното министерство обясняват, че конкурсните процедури са във връзка с изпълнение на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването във Валутния механизъм II (ERM II) и на други свързани политики.

Мотивът на администрацията в транспортното ведомство е, че отговорност на правителството ни е членовете на управителните органи на публичните предприятия трябва да са номинирани, подбрани и назначени според Закона за публичните предприятия. В него се посочва, че съставите на органите за управление и контрол на публичните предприятия трябва да бъдат назначени след проведени конкурсни процедури. Същият ангажимент е поет от българската държава като етапна цел в Плана за възстановяване и устойчивост, от изпълнението на който зависят плащанията по този финансов инструмент.

#МТСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »