ГЕРБ ще подкрепи предложение на ДБ за ротационно председателство на парламента (ВИДЕО)

ГЕРБ ще подкрепи предложение на ДБ за ротационно председателство на парламента (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подкрепя идеята на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов двамата кандидати за председател на парламента, събрали най-много подкрепа - Росен Желязков от ГЕРБ и Никола Минчев от "Продължаваме промяната", но недостатъчно, за да бъдат избрани в първия пленарен ден, да се въртят на ротационен принцип.

Борисов използва профила си във "Фейсбук", за да излъчи на живо изявлението си. Той беше събрал до себе си ръководството на партията и парламентарната група на ГЕРБ, като в партийната централа беше и Росен Желязков.

"Подкрепяме идеята за ротационно председателство. Първият на избори носи отговорност, но сме готови да отстъпим само и само утре да бъде избран председател на парламента. Благодаря на "Демократична България" и Христо Иванов за възможността, която ни дава", заяви Борисов.

Малко по-рано „Демократична България“ предложе като изход от кризата с избора на председател на Народното събрание да се въведе ротационен принцип на председателство между кандидатите на първите две политически сили - на ГЕРБ и на „Продължаваме промяната“.

Поредността, срокът на заемане на поста и технологията по процедурата ще бъде уточнен с консенсус между политическите сили. Предложението на „Демократична България“ ще бъде представено на председателски съвет на Народното събрание преди утрешното заседание.

„Демократична България“ също така предлага на останалите парламентарни сили да се обединят около пакет от закони, които трябва да бъдат приети като цел минимум за работата на 48-ото Народно събрание. Това са закони, свързани бюджета за 2023 г. и належащите закони по Плана за възстановяване и устойчивост.

Затова „Демократична България“ предлага още след избора на ротационен председател да бъдат създадени най-малко две парламентарни комисии – правна и финансова. Така Народното събрание ще може да заработи и да разглежда поне най-важните за България закони.

В първите минути на работата на новото Народно събрание днес „Демократична България“ внесе осем законопроекта и един проект за решение.



#48-ото народно събрание #Бойко Борисов #ГЕРБ #председателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"