"Енергоатом": Около 50 служители на АЕЦ "Запорожие" са задържани в Русия

"Енергоатом": Около 50 служители на АЕЦ "Запорожие" са задържани в Русия
atomicenergy.ru
A A+ A++ A

Ръководителят на украинската държавна ядрена агенция "Енергоатом" заяви, че около 50 служители на окупираната от Москва Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна са в руски плен.

"Повече от 150 души от персонала на централата са били пленени" от началото на руската инвазия в края на февруари, заяви Петро Котин пред АФП, като добави, че "някои от тях по-късно са били освободени, но има и такива, чиято съдба все още е неизвестна".

Русия от своя страна съобщи, че украински сили са се опитали да си върнат контрола над Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, но техният опит е бил отблъснат след продължило няколко часа сражение, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавната агенция РИА Новости.

Назначената от Русия местна администрация в град Енергодар съобщи, че по сградата на администрацията и по градската инфраструктура са били нанесени удари с американска реактивна система за залпов огън "Himars", предаде ТАСС. Били са повредени мост на входа на града и електрическа подстанция. Няма информация за пострадали.

Рогов също така заяви, че в района на бойните действия в Запорожка област се сражават около 5000 полски наемници. Той добави, че като цяло в момента на страната на украинските въоръжени сили се сражават наемници от 34 страни.

Източник:БГНЕС/БТА


#Запорожката АЕЦ #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"