Чакат ни три седмици циганско лято!

Чакат ни три седмици циганско лято!
Pixabay
A A+ A++ A

Три седмици ще продължи циганското лято тази година. Това прогнозира пред "България Днес" метеорологът Петър Янков.

"Според народния календар циганското лято започва на Димитровден (26 октомври), но ние вече сме в топлия период без валежи. Тази година ще продължи по-дълго от минали години. Прогнозите сочат, че до 13-16 ноември няма да има валежи. В последните дни на октомври бързо ще преминат облаци, но без превалявания. Времето трайно ще се задържи сухо, а дневните температури ще варират от 20 до 25 градуса", обясни пред вестника Янков.

По думи на метеоролога най-топлият ден от циганското лято ще бъде идният вторник - 25 октомври, тогава максималните стойности ще бъдат от 23 до 28 градуса за цялата страна.

Значително затопляне идва и днес, като през деня ще се радваме на 25 градуса, макар сутринта температурите да са в ниските стойности от 0-6 градуса. Утре и в петък предстои съвсем леко захлаждане с повишаване на облачността по Черноморието, но събота топлото за сезона време се завръща.

"В неделя ще е още по-горещо, така че препоръчвам този ден за любителите на преходите в планините", каза още Янков, който препоръча да не бързаме да се настройваме за зимата. Експертът коментира, че засега топлофикациите нямат основание да пускат парното, тъй като средните температури за денонощие не са под законовите стойности. Топлоподаването традиционно започва при настъпването на три последователни дни със средна температура под 12 градуса.

Циганското (наричано още "сиромашко") лято е период на топло и сухо време в края на октомври и началото на ноември. От гледна точка на метеорологията това е време на устойчиви антициклони. Според народната метеорология сиромашкото лято може да започне от Димитровден и да продължи до около 40 дни след това. При по-продължително затопляне през този период може да се наблюдава аномален повторен цъфтеж на някои растения, които по принцип цъфтят само по веднъж в годината. През последните години във връзка с климатичните промени циганското лято не е изключение, а по-скоро правило.

#циганско лято

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"