Сърбия губела Косово заради международната общност

Сърбия губела Косово заради международната общност
Аз лично се сражавах срещу този Тачи (премиерът на Косово Хашим Тачи – бел. ред.). Ако не бе международната общност, щях и да го победя..., допълни Ивица Дачич. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Заради диалога с международната общност Сърбия бавно губи Косово, заяви премиерът Ивица Дачич.

„Сърбия ще загуби Косово, ако нейната позиция по този въпрос продължава да пропада в преговорния процес“, каза сръбският премиер в интервю за държавната телевизия РТС, цитирано от БГНЕС.

Според Ивица Дачич позицията на Сърбия за Косово е все по-хлабава на международната сцена и малката държава, обявила едностранно независимост през 2008 г., щяла да се легитимира, колкото и да твърдят сърбите, че по Конституция Косово принадлежи на Сърбия.

„Ние може да си повтаряме - Косово е сърцето на Сърбия, по Конституция Косово е част от Сърбия, но то няма да бъде част от страната ни, ако ние не осъзнаем, че трябва да спрем пропадането на позицията ни, така както трябва да спрем и икономическия упадък“, подчерта Ивица Дачич.

По думите на премиера Белград може да обяви война на Прищина, но не било правилното решение, защото то трябвало да бъде взето от предишната власт при отцепването на Косово.

„Аз лично се сражавах срещу този Тачи (премиерът на Косово Хашим Тачи – бел. ред.). Ако не бе международната общност, щях и да го победя...“, допълни Ивица Дачич.

Той отчете, че с годините Сърбия лека-полека губи Косово.

„Може да твърдим като гърците, че Константинопол е гръцка столица, но това не е така вече над 100 години," подчерта премиерът, който е и министър на вътрешните работи.

Според него програмата за преговори между Белград и Прищина, както и между Сърбия и ЕС, трябва да се съобразява със състоянието, в което се намира Сърбия.

„Не е проблем фактът, че албанците не искат да живеят заедно със сърбите. Проблем е, че те обявиха независимост, без да подпишат договор със Сърбия и част от международната общност прие този факт. Съществуват исторически кризи, които времето решава, но ние ако чакаме, този въпрос ще бъде решен в наша вреда“, подчерта Ивица Дачич и поясни, че Белград няма да признае независимостта на Косово.

„Ние сме длъжни да решим проблема с Косово. На кого да оставим този въпрос? Трябва да бъдем мъдри“, каза още той.

Косово е ключов външнополитически въпрос за Сърбия и болезнена тема по пътя й към членство в ЕС.

Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес над 90 държави, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция.

След ежегодния доклад на Европейската комисия, представен на 10 октомври, властите в Белград ясно заявиха, че формулировка, свързана с признаването на териториалната цялост на Косово, е неприемлива.

В коментар на доклада президентът на Сърбия Томислав Николич и премиерът на страната Ивица Дачич изразиха единодушно мнение, че Белград е готов да се откаже от перспективата на европейската си интеграция, ако в замяна трябва да признае Косово.

#Сърбия #Косово #ЕС #Ивица Дачич #премиер на Сърбия #Белград #Прищина #Хашим Тачи #премиер на Косово #членство в ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници