С 23% повече са задържаните нелегални мигранти през септември у нас

С 23% повече са задържаните нелегални мигранти през септември у нас
A A+ A++ A

През септември са задържани общо 2822 нелегални мигранти, броят им е 23,3% повече в сравнение с предходния месец (2288 души), става известно от месечната информация относно миграционната обстановка в страната, изготвена от МВР.

От общо задържаните 563 са установени на вход, 381 - на изход на държавна граница, без регистрация от органите на МВР и 1878 души са установени в незаконен престой във вътрешността на страната.

През периода януари-септември 2022 г. са задържани общо 12 740 граждани на трети страни. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2021 г. - 6560, се отчита 2,6 пъти увеличение.

През септември от органите на реда са открити 24 непридружени малолетни и непълнолетни чужденци, общият им брой от началото на годината е 59. Те са предадени на дирекция „Социално подпомагане“.

В центровете на агенцията за бежанците към 30 септември са настанени 2587 души, а на външен адрес – 890. Капацитетът им е запълнен на 65,8%. Според актуалната информация в домовете на дирекция „Миграция“ към МВР са настанени 1749 души, а капацитетът им е запълнен на 128%.

На 11 октомври, по време на националното съвещание на МВР вицепремиерът по обществен ред и сигурност, и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отчете резултатите от работата на ведомството през изминалите близо два месеца. Справихме се със задачата за охрана на границата, посочи вътрешният министър и допълни, че нерешен остава проблемът с това, че години наред на границата стоят стотици "захвърлени от държавата" полицаи, оставени сами да се справят, без помощ, без съдействие, без техническата обезпеченост.

#мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"