Ти да видиш! Карадайъ цитира Васил Левски

Ти да видиш! Карадайъ цитира Васил Левски
A A+ A++ A

Както винаги след избори, днес е време за планове и равносметки. Изборите за пореден път изведоха сходна конструкция на парламента и народът не овласти еднопартийно правителство. Дори първите две групи не могат да образуват мнозинство. Народът отново показа, че е мъдър – иска правителство на национално съгласие, обединение и съединение. Уроците остават ненаучени. Основната част от политиците за пореден път не успяха да обяснят на хората какви политики предлагат, какви решения имат за кризите, а водиха кампания на противопоставяне, омраза и разделение. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в първото заседание на новото 48-мо Народно събрание.

За пореден път не се пое път към диалога като условие за успех. Липсата на диалог е основен белег на управляващите в последното десетилетие. Липсата на диалог е основна предпоставка за криза и разпад, посочи още той.

Отговорността е на всички. Много е лесно да кажеш, че избирателите са ти отредили място на опозиция – това е безотговорно. Избирателите са ни отредили да решаваме проблемите им, да представляваме възгледите им, отредили са ни място в една парламентарна република и очакват да положим усилия зимата да ни донесе още повече растящи цени, студ и мрак, заяви още лидерът на ДПС и подчерта, че остават отворени за диалог, тъй като винаги са мислили дългосрочно.

"Лесно е да рисуваш в черно опонента - и ние можем да правим това. Но в последните 12 години единствено ДПС беше опозиция на ГЕРБ и по места още се борим с модела ГЕРБ. Ние не искаме да сме ГЕРБ, не искаме и управлявалите в последната година и половина. Едните вкараха популизма и национализма във властта, трасираха пътя за икономически срив. Използвайки властта по места ни мачкаха избирателите и продължават да го правят. А следващите, прегазвайки основния закон, за да влязат във властта, газейки закони и правила, рушиха държавността, демокрацията и стабилността с ускорени темпове. Нещо повече - те окрадоха парите на всички ни, направиха ни длъжници за поколения напред. Можем лесно да кажем всичко това и да се обявим за жертви, но няма да го правим, защото е безотговорно, а политиката е преди всичко отговорност. Това е основният урок, който учим в ДПС, политиката е изпитание, политиката е и избори, избори, които трябва да правим в името на хората и държавата", подчерта Карадайъ в речта си пред останалите депутати.

И призова народните представители, че трябва да се постараят за съставяне на правителство, без омраза и без противопоставяне. "Зимата се очертава гладна, студена и тъмна. Не можем да причиним това на народа като най-висш орган на държавата. В името на това сме готови да говорим с всички", посочи още Карадайъ и призова държавният глава Румен Радев да влезе в ролята на обединител на нацията.

Карадайъ завърши изявлението си с призив към колегите си да са на висотата на важния исторически момент и с популярния цитат от писмо на Васил Левски до Панайот Хитов: "Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме."

#ДПС #Карадайъ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »