ГЕРБ: Няма пари да удовлетворим желанията на всички

ГЕРБ: Няма пари да удовлетворим желанията на всички
Социалистите настояват обезщетението за майчинство да се увеличи на 310 лв., а надбавката за всяко дете – от 35 лв. на 50 лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С ограничени финансови ресурси няма как да бъдат удовлетворени желанията на всички, заяви зам.-председателят на социалната комисия в парламента Цветана Ангелова от ГЕРБ.

Тя разкритикува исканията на Драгомир Стойнев от БСП с коментара, че в опозиция е лесно да се дават пари на хартия, без да се носи отговорност.

„За „Бистришките тигри“ има пари, а за увеличение на детските надбавки – няма“, възмути се депутатът от БСП и председател на социалната комисия в Народното събрание Драгомир Стойнев.

Социалистите настояват обезщетението за майчинство да се увеличи на 310 лв., а надбавката за всяко дете – от 35 лв. на 50 лв., като отпадне критерият от 350 лв. доход на член от семейството за получаване на детските.

„ГЕРБ сме отговорни и всяко решение се прави след внимателен анализ и внимателно обмисляне, така че да се спазва фискалната дисциплина, и от ЕК имаме положителна оценка за това. Виждате какво става в съседните държави – Гърция, Испания“, каза Цветана Ангелова пред Нова телевизия.

Тя посочи, че през трите години от управлението си ГЕРБ е водила разумна социална политика.

„Увеличаваме минималната работна заплата със 70 лв. за три години. По време на Тройната коалиция минималната работна заплата се увеличи с 80 лв., при положение че тогава нямаше криза“, аргументира се Цветана Ангелова от ГЕРБ.

Тя припомни и предложението на управляващата партия Министерството на финансите да отпусне 30 млн. лв. на общините за изграждането на детски ясли и градини, за да могат майките да се върнат на работа по-лесно.

„Ако всяка година се дават допълнително средства от държавния бюджет за това, за 3-4 години ние ще решим този наболял проблем. Не искаме да решаваме проблема на парче, ако сега дадем пари за увеличаване на обезщетенията за майчинство, след една година пак ще възникне този проблем. Все повече работещи майки предпочитат да се върнат по-рано на работното си място поради това, че те ще имат възможност за по-високи доходи, и все повече майки искат да съчетават трудовия живот със семейния живот“, обясни Цветана Ангелова.

Според нея с 30 млн. лв. ще се създадат 20 детски ясли и градини.

„Ще бъде по-дълъг периодът, ще са нужни обществени поръчки, строежи, но все отнякъде ще трябва да се започне. В София бяха пуснати нови 5-6 детски заведения, а само в столицата недостигът е около 30 детски заведения“, посочи депутатът от ГЕРБ.

#ГЕРБ #детски надбавки #майчинство #ГЕРБ #Драгомир Стойнев #БСП #детски градини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"