Дунав мост 2 в експлоатация от 2013 г.

Дунав мост 2 в експлоатация от 2013 г.
Дунав мост 2 ще влезе в експлоатация в началото на 2013 г. според най-оптимистичните прогнози, обяви транспортният министър Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Дунав мост 2 ще влезе в експлоатация в началото на 2013 г. според най-оптимистичните прогнози, обяви транспортният министър Ивайло Московски.

По негова информация 85% от предпазните ограждения за кораби са готови, остават само довършителни работи по конструкцията и процедури по узаконяването на съоръжението.

„225 млн. евро е финансовият меморандум за строителството на Дунав мост 2, беше оскъпен с 26-27 млн. Изчисленията са в рамките на 12-15 години мостът да се изплати“, каза Ивайло Московски в ефира на БНР.

Очаква се над 100 000 превозни средства годишно да преминават по моста между Видин и Калафат.

„В Румъния ДДС е 24 процента, при нас е 20. Има процедура по уеднаквяване заради експлоатацията на моста“, посочи транспортният министър.

От българска страна са предложени три форми за управление, като в зависимост от преговорите са възможни различни решения.

Пътните такси се събират от румънската страна. Част от приходите ще отидат за погасяване на заема към ЕЦБ.

Ивайло Московски коментира и проекта за жп линия Видин–София.

„В разумни параметри може да се намери финансиране, но в този си вид проектът е неизпълним. Няма кой да даде 5 млрд.“, категоричен е министърът.

#Дунав мост 2 #Ивайло Московски #Министър на транспорта #България #Румъния #Видин #Калафат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »