Спецслужбите на Германия бият аларма: Путин се готви да удари със субстратегическо ядрено оръжие по Украйна

Спецслужбите на Германия бият аларма: Путин се готви да удари със субстратегическо ядрено оръжие по Украйна
A A+ A++ A

Специалните служби на Германия обявиха, че имат данни, че Русия обмисля да използва ядрено оръжие в Украйна, защото загубата на войната може да доведе до "екзистенциална заплаха за управлението на Путин". Това пише германското издание Spiegel.

Шефът на Федералната разузнавателна служба Бруно Кал смята, че може да се стигне до употребата на "субстратегическо ядрено оръжие" на територията на Украйна. Путин може да предприеме тази стъпка, за да наложи на Украйна своите условия за мир, защото от руска страна не се виждат никакви признаци за готовност към компромиси при евентуални преговори.

Кал подчерта, че загубата на войната в Украйна може да "представлява екзистенциална заплаха за управлението на Путин". Но той също отбеляза, че неговата служба не разполага с доказателства за това, че Русия планира да използва стратегическо или тактическо ядрено оръжие.

В същото време специалните служби на Германия обвиниха Путин в това, че когато той се е решил да нападне Украйна, той фактически е нападнал целия Запад.

Кал определи действията на Путин в Украйна като "война срещу целия свободен и демократичен свят". Своята оценка на събитията в Украйна даде и президентът на Ведомството за защита на конституцията на германия (BfV) Томас Галденванг.

"Тлеещото системно съперничество се превърна в открита борба", заяви той.

Галденванг добави, че руското нахлуване в Украйна е "променило правилата на играта" във всичките сфери на политиката, свързана с безопасността. Това оказва пряко влияние върху вътрешната сигурност на Германия. През април федералното правителство изгони от страната 40 руски шпиони. Впрочем, по думите на шефа на BfV, това далеч не са всичките агенти на Русия в страната.

#Владимир Путин #ядрено оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"