ГЕРБ: В Кърджали ДПС направи опит за подмяна на историята

ГЕРБ: В Кърджали ДПС направи опит за подмяна на историята
Генерал Васил Делов трябваше да бъде посмъртно удостоен със званието почетен гражданин на Кърджали, но в неделя общинските съветници от ДПС блокираха номинацията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скандалът в Кърджали поругава делото на освободителя на Кърджали ген. Васил Делов и хвърля срамно петно върху бойната слава на България, заявиха в декларация депутатите от ГЕРБ.

Генералът трябваше да бъде посмъртно удостоен със званието почетен гражданин на Кърджали, но в неделя общинските съветници от ДПС блокираха номинацията.

Общинският съвет в крайна сметка не одобри посмъртната номинация на освободителя, като решението бе взето с 16 гласа „за“ от страна на ГЕРБ и БСП и въздържанието на 22-мата съветници от ДПС.

Отказът предизвика голям политически скандал, а депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева обяви началото на подписка за посмъртното връчване на орден „Стара планина“ на ген. Васил Делов, а идеята получи подкрепата и на социалистите.

„Ген. Делов е военачалникът, който преди 100 години, начело на Хасковския отряд, връща Източните Родопи в границите на суверенната българска държава и когото историческата наука с основание нарича „Освободителя на Кърджали“, пише в декларацията.

Народните представители от ГЕРБ се обявяват категорично против опитите да бъде дискредитирана личността му.

„На 21 октомври в Кърджали бе направен опит да бъде подменена историческата истина под давлението на външни фактори и в услуга на вътрешнопартийните разногласия в редиците на една политическа сила“, твърдят от управляващата партия.

„Ние, народните представители от ГЕРБ, намираме поведението на съветниците от ДПС за скандално. То води до изкуствено противопоставяне на хората от региона, сее разкол и говори за дефицит на демокрация. Отказът да бъде присъдено моралното звание „Почетен гражданин“ на един велик българин, пълководец и патриот оспорва не само неговите заслуги, но и историческия акт на освобождението от 1912 г. – събитие, съизмеримо с 3 март и Съединението. Опозорена е не само личността на ген. Васил Делов, но и историческата памет, чувството за национална принадлежност. Отричайки делото на ген. Делов, ДПС за пореден път показа, че не уважава паметта нито на българските войници, нито на доброволците от турското население, сражавали се рамо до рамо и оставили костите си по бойните полета в името на националното обединение“, пише още в декларацията на депутатите от мнозинството.

Те отбелязват, че приносът на генерала към присъединяването на Източните Родопи към България е признато не само у нас, но в цяла Европа.

„И ако това не е политическо късогледство, то значи е брутална предизборна игра, която вгорчи празника на всички граждани на Кърджали и даде изключително лош пример на децата ни“, заявяват още от ГЕРБ.

Ген. Васил Делов е сред основоположниците на българската армия след Освобождението, отличник на първия випуск на Военното училище, автор на първия български учебник по военно дело.

Той е участник в четири войни, сражавал се геройски в боевете при Драгоман и Пирот, Цариград и Одрин, посветил 40 години от живота си в служба на армията и на България и награден с четири ордена за храброст.

През октомври 1912 г. командваният от него Хасковски военен отряд превзема Кърджали и отваря пътя на българските войски към Одрин.

Първите заповеди, които издава, гласят, че всеки, който си позволи посегателство спрямо мирното население, ще носи отговорност и ще бъде строго наказан. За него съвременниците казват, че е отвоювал победите си не с кръв, а с разум.

#БСП #ГЕРБ #ДПС #орден „Стара планина“ #почетен гражданин #ген. Васил Делов #Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"