Софка кърти! Пяла в обувките на Лили Иванова и плакала

Софка кърти! Пяла в обувките на Лили Иванова и плакала
Колаж: Телеграф
A A+ A++ A

Ромската перла Софи Маринова върви буквално и преносно в токчетата на естрадната прима Лили Иванова. Преди години тя направи кавър версии на някои от знаковите й песни - „Танго със спомена“ в албума „Нежна е нощта“ и ромска версия на „Ветрове“ в диска „Остани“. Миналата пролет направи изумителна имитация на „Скитница“ в хитовото шоу на NOVA “Като две капки вода“, който впечатли дори оригинала. За да засвидетелства уважението си, Лили й прати последната си плоча „Севдана“, заради което Софи си купи и грамофон. По-късно се разбра, че певицата е излязла на сцената с нейните обувки от клипа. „Това не съм си го представяла да ми се случи никога. Толкова много подаръци ми е изпратила, че ме остави без дъх от вълнение.

Разговаряхме по телефона и тя ми сподели, че моята имитация й е харесала най-много от всички досега. Това ме разплака, признавам си. Трудно ми е да опиша точно колко се вълнувам от всичко това, много трудно. Но вие знаете, че моята сила не е в думите. Аз изживявам емоциите. А тази емоция определено е една от най-чаканите в живота ми! Лили Иванова е и ще си остане моят най-голям идол!“, призна след това Маринова.

Паралели

През тази седмица тя затвърди паралела с кариерата на идола си, като за втори път напълни зала „Арена“ на юбилейния си концерт по случай 25 години професионално в музиката. На него тя изпълни „Дали за теб съм пак онази същата“ - музика Тончо Русев, стихове Михаил Белчев, включена в албума на примата „Готови ли сте за любов“. На Лили й предстои да покори отново същата сцена на 4 декември, 10 г. след дебюта й в най-голямата зала. Броени дни преди рецитала си Софи й изпрати лично писмо с покана да сподели празника й, а Иванова се отчете с огромен букет. Концертът се оказа в топ 3 на най-продаваните събития за годината – това показа класацията на една от най-популярните платформи за продажба на билети. На първо място е Лили Иванова, а втората позиция се заема от Ерос Рамацоти, който предстои да изнесе концерт също в Арената през април догодина, пише "Телеграф".

Детство

Софи Маринова започва да пее още едва 2-годишна. Началната подготовка й дава майка й Мария, от която е наследила гласа – тя спира да пее, след като се омъжва за баща й Марин. „Аз съм учила в етрополското село Брусен до 8-и клас. Благодаря на учителите си, че са ме научили на дисциплина. Те знаят, звънят ми, казват: "Софче, гордеем се с теб". Знаете, нашето детство наистина беше по-хубаво. Тези деца с компютрите... В 9-10-и клас отидох вече в Етрополе да уча. Изучих 10-и клас и трябваше да почвам 11-и, когато едни музиканти дойдоха вкъщи и ме взеха за певица. Татко вика: "А, не. На детето остава една година още да завърши". Аз - не, майка и тя се тръшка: "Детето да тръгва да пее". Защото майка и тя е пеела - народни песни. Обаче се оженила за татко, родила му петте деца - имам 4-ма братя, и прекъснала пеенето. Не е могла да осъществи мечтата си. И така не можах да завърша средно образование и станах певица“, признава звездата. 17-годишна тръгва да пее по сватби и кръщенета и впечатлява с изпълненията си на хитовете на Драгана Миркович, Майкъл Джексън, Сандра, Уитни Хюстън. По това време с оркестъра си се явява на фестивал за ромско надсвирване в Осиковица и го печели с циганската песен „Очите ми много плачат“. „Тогава на този фестивал се видяхме за първи път с Петър (бащата на сина й Лоренцо – б.а.), той беше барабанист на конкурентния оркестър „Орхидеи“ - те спечелиха при оркестрите, аз - като певица", връща се назад тя. Журито начело с Анжело Маликов се впечатлило от "високото" изпълнение на Софи. След това печели първо място на фестивал в Стара Загора - с хитовете „Стари рани“ и „Плачещо сърце“.

Дъх

Софи смята, че е оформила гласа си с изпълнение на индийски песни. Затова и тя избра при старта на „Капките“ да скочи в кожата на боливудската красавица Айшваря Рай и песента Salaam. „Много харесвам индийски филми. Високият глас, който имам, може би се дължи на индийската музика. От малка слушам такава музика. И си помислих, че ще ми е лесно. И викам: „Айде, ще играя на индийска песен, ще пея плътно“. Обаче избери си по-лесна песен, аз избрах само глас да има. Но мисля, че на хората им хареса, на журито също. Сега, като се гледам, изглеждам плахо, но като тонове и пеене се справих. Можех малко повече танци да вкарам, но то не може едновременно и танци, и пеене. Свършва ти дъхът. Давам си средно точки“, сподели тя и допълни, че постоянно получава обаждания и съобщения с похвали за представянето си. Маринова е категорична, че индийският език не я е затруднил, тъй като е близък до циганския. Затова не й се налагало да поглежда към текста изобщо.

Мадона

На голямата сцена я качва продуцентът на „Диапазон рекърдс“ Ненчо Касъмов. Той я забелязва в ресторант на Герена, където Софи Маринова се изявява със своя оркестър „Супер Експрес“. Тогава тя е с руса коса и бенка като на Мадона. Заедно издават албума „Стари рани“, който е един от най-продаваните в историята на попфолка. Следват самостоятелните й албуми „Единствен мой“, „Моят сън“, „Студен пламък“, „Нежна е нощта“, „Осъдена любов“. След като е вече звезда, колегите от бившия й оркестър я канят да запише с тях 4 цигански песни за албума „Песни от сърце“, но накрая тя изпява всичките парчета. После започва нова ера в кариерата й с продуцента на „Съни мюзик“ Крум Крумов, с когото издава дисковете „Обичам“, „Остани“, „Време, спри“ и „ВИП-ът“. Той я събира с рапъра Устата, с когото се превръщат в сензация в класациите. В последните години Софка се продуцира сама, като за най-новите си видеоклипове „Злато мое“ и „Гърмиш“ отново реши да стане блондинка. „Аз обичам да изненадвам феновете си – с текст, с музика, с визия… Казах на стилиста, че искам да направим нещо различно. И ми каза: Да те направим с руса коса и сини очи? Станах като кукличка", казва певицата. Песента първоначално се казвала „Твоите очи“, но тя я прекръстила, като я посветила на хората, които най-много цени и обича. Броени дни преди юбилея си пък изненада почитателите с дует с Преслава - „Мангава тут“.

Ерато

Маринова досега има само първи места от фестивали и конкурси в кариерата си и споделя, че ще бъде много разочарована, ако някога стане втора. Фолкзвездата е първата, която взима статуетката за певица на годината на наградите на списание „Нов фолк“ през 1998 г. В богатата й колекция има награда за принос към музиката, за най-слушана песен, за нови таланти, първо място и на „Златният Мустанг“, първо място и на фестивала Ерато с „Моят сън“ измежду изпълнители от Гърция, Сърбия и други държави. Определят я като „буря“ и „фурия“ на сцената, но тя е скромна, като се смята за естествен и позитивен човек. След един от концертите си в Лондон пръснала целия си хонорар за парфюм, чието шишенце било украсено с камъни Сваровски, което пази и до днес на нощното си шкафче.

Върна табора от небето

Софи Маринова стъпи и на театралната цена, като част от театър „Българан“ за мюзикъла „Таборът се връща от небето“. Заглавието е перифраза на историята, разказана в руския филм „Таборът отива към небето“. Либретото е на Любомир Пеевски и е една вълнуваща романтична история за невъзможната и изпепеляваща любов между конекрадеца Лайку и хубавицата Рада. „Значимо място в спектакъла имат руско-циганските романси и танци. Публиката ги обича, познава и припява „Нане цоха“, „Очи чорные“, „Все, что было“, „Андроверда“, „Две гитарьi“, „Цисан спросил цыганку“ и други. Тази музика е вибрация и ритъм - необятна и необяснима като палавника вятър, развяващ косите, като огъня в кръвта. С образа за свободни и волни хора, обладавани от силни страсти, като любов и омраза, ромите влизат в произведения на световната класика“, казват от театър „Българан“. Оттам отправят покана към Софка да се включи в представлението с изпълнения на песни, като тя веднага се съгласява на предизвикателството. „Да“ на отправеното предложение казва и Димитър Туджаров-Шкумбата, който е рамо до рамо до Маринова и Краси Ранков.

Майка й я гледа на Евровизия от болницата

Софи Маринова е българският представител на "Евровизия 2012". Нейната песен Love Unlimited (“Любов без граници“) получи най-много гласове на финала - почти 7000. Това бе третият й опит да спечели конкурса. Първият път се яви в дует със Слави Трифонов и изпълниха баладата "Единствени", а след това с Устата изпяха на руски парчето "Я твоя". На втория полуфинал на конкурса в Баку (Азербайджан) печели 45 точки, колкото и представителят на Норвегия, но заради по-лошо разпределение на точките, тя остава на 11-о място, а на финала продължават само първите 10. „Като представях песента тука, как сигурно съм си я изпяла с хъс, без да се притеснявам. Докато в Баку мисля, че сте усетили трептенето на гласа - аз никога не съм го имала това нещо.

Изведнъж там, на чужда земя като съм, какво нещо се притесних. И си казвам: "Ааа, затова хората са казали, че камъкът си тежи на мястото". Тук се чувствам на своя си земя, хората, феновете ми си ги чувствам мои, близки“, казва певицата за най-големия връх в кариерата си. Само най-близките й знаят, че една от причините за притеснението й, че в този момент майка й е била в болница и именно от леглото в стаята е гледала участието й на Евровизия. Мария още като млада се пенсионирала от дърводелския цех в Етрополе, тъй като страдала от астма и имала проблеми с белите дробове. Ден преди конкурса получила пристъп и я приели в здравното заведение. Мъжът й Марин отишъл при нея заедно да видят божественото изпълнение на единствената си дъщеря. После се разчувствал и разревал, но вечерта завършила супер – в компанията на многобройната си челяд, част от която се разхвърляла гола до кръста, за да кърши снага и върти гьобеци.

#Софи Маринова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"