Главният прокурор: Хакерските атаки са направени от руския град Магнитогорск

Главният прокурор: Хакерските атаки са направени от руския град Магнитогорск
A A+ A++ A

Хакерската атака срещу сайта на Президентството и срещу други правителствени страници идва от Руската федерация. Нейният зародиш е в град Магнитогорск - Челябинска област, обявиха главният прокурор Иван Гешев и директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг в събота.

Припомняме, че по-рано днес сайтовете на президента и на още няколко ведомства, както и на прокуратурата, станаха обект на масирана DDoS атака - тоест разпределен отказ на услуга. БНТ съобщи, че става въпрос за руската хакерска група KILLNET.

"Да, атаката е от град Магнитогорск. Софийска градска прокуратура е възложила проверка, работи се с ГДБОП и ДАНС. Обект на атаката не е само институцията на Президентството, обект на атака е българската държава. И то българската държава като част от европейското семейство. Обект на тези хакерски атаки са множество министерства – на вътрешните работи, на правосъдието, на отбраната, Конституционният съд, прокуратурата", заяви Иван Гешев.

"Това е сериозен проблем, той е очакван. Ние сме част от европейското семейство, ние защитаваме европейските ценности. Защитаваме съответни основни демократични ценности като правовата държава и върховенството на закона. Затова е нормално, след като сме ясно позиционирани по тази тема, да има последствия – това е част от тези последствия", коментира Гешев атаката, идваща от Русия.

"Ние ще си свършим работата, за да защитим българския национален интерес, както и този на Европа и евроатлантическите ни партньори", добави главният прокурор и каза, че ще получим съдействие от европейските партньори по този казус. "Това е криминален случай", заяви той.

Сарафов от НСлС заяви, че хакерската атака е "срещу държавността". Тя идва от "група хакери, базирани в Магнитогорск, Руската федерация". "По разпореждане на главния прокурор работата е възложена на ГДБОП, ДАНС и отдел "Киберпрестъпления" в НСлС. Благодарение на специализирания софтуер, с който разполагаме, проследихме атаката в нейния зародиш – Магнитогорск", заяви той.

"Дали е едно лице хакер, дали е група хакери, дали е някоя държавна структура или ведомство, което иска да навреди на българската държава, това ще го установим в хода на разследването. Надявам се да установим конкретните лица, които стоят зад тази атака", добави Сарафов.

От територията на Русия това не е първата хакерска атака срещу нашата държава – атаката срещу „Български пощи“ също беше оттам, припомни той.

#Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »