НОИ алармира за множество опити за измама при пенсиониране

НОИ алармира за множество опити за измама при пенсиониране
A A+ A++ A

Националният осигурителен институт алармира за опити за измама от лица, желаещи да упражнят правото си на пенсия. Става въпрос за случаи на хора, които не са изпълнили условията за това. Те представят фалшифициран осигурителен стаж, вписан върху бланка, която към посочената дата на издаване на документа все още не е била утвърдена.

При появата на такива съмнения за достоверност на документите експертите прилагат разработената работна процедура за контрол на документи и данни за осигурителен стаж и доход в пенсионното производство. Това включва и съдействие за подаване на сигнали при дублиране на обезщетения и осигурителни периоди в друга държава (по договор или регламент) и при нарушен режим, определен от здравните органи, при изплащане на обезщетение за временна неработоспособност.

В резултат на това за последните три години териториалното поделение на НОИ в Плевен е предотвратено отпускането на пенсии въз основа на документи с невярно съдържание. През 2019 г. пенсии са отказани на 4 лица, през 2020 г. - на 9, а през 2021 г. на 16 човека.

Пример за твърде нескопосан опит да се подведат служителите на НОИ е казусът с лице, което представя трудова книжка с нанесен стаж на длъжност "автомонтьор“. Веднага личи, че заверката на документа не отговаря на изискванията на Наредбата за трудовата книжка, обясняват експертите от НОИ Плевен, пише Pariteni.bg. Направената проверка в Регистъра на осигурените лица пък показва липса на каквито и да са данни за лицето за съответния период. При извършената детайлна проверка е установено, че в съответното дружество не само не е работило това лице, но и никога не е съществувала вписаната в книжката длъжност "автомонтьор“.

Също толкова нелеп е и опитът за измама в случая, при който заявител за пенсия представя документ обр. УП-3, обр. УП-2, трудов договор и заповед за прекратяване на трудовия договор при двама осигурители. Данните в представените документи са вписани върху бланки, които все още не са били нормативно утвърдени към датата, на която е посочено, че са издадени.

Положените подписи на всички документи са еднакви. В Регистъра на трудовите договори липсват данни, а данните в Регистъра на осигурените лица са подадени на една и съща дата. Извършената проверка при единия осигурител установява, че лицето не е работило в тази фирма и образците не са достоверни.

Собственикът на другата фирма още преди това е декларирал, че всички документи при него са изгубени. Опитът да се подведе системата е обречен на неуспех, казват експертите на НОИ.

#пенсионер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »