Турция въведе 3 г. затвор за фалшиви новини в социалните мрежи

Турция въведе 3 г. затвор за фалшиви новини в социалните мрежи
A A+ A++ A

Турският парламент одобри по-суров медиен закон, който може да доведе до три години затвор за репортери и потребители на социални медии заради разпространение на „фалшиви новини“.

Законът беше одобрен с гласовете на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган и нейните националистически съюзници, които заедно имат мнозинство в парламента.

Най-спорната разпоредба, член 29, предвижда до три години затвор за разпространяване на информация, която „противоречи на истината“ за вътрешната и международната сигурност, обществения ред и здравето на Турция, с предполагаемата цел да се предизвика „обществена тревога, страх и паника“.

Ердоган се обяви за закон за борба с дезинформацията и фалшивите новини, като заяви, че фалшивите новини и надигащият се „дигитален фашизъм“ са заплаха за националната и глобалната сигурност. Неговата Партия на справедливостта и развитието и националистическите му съюзници твърдят, че дезинформацията пречи на хората да получат достъп до истината, което подкопава свободата на изразяване.

В същото време опозиционните партии казват, че формулировката на статията е толкова неясна, че може да доведе до автоцензура в редакциите, пише „Хюриет“, цитиран от Оffnews.bg.

Законът ще принуди социалните медии и интернет сайтовете да предоставят данни за потребители, заподозрени в разпространение на подвеждаща информация.

Преди гласуването в меджлиса (парламента) опозиционен депутат дори счупи с чук смартфона си в парламента в знак на протест, като заяви, че телефонът е единствената останала свобода, а след законодателните промени вече няма да има нужда от него. Бурак Ербей подчерта, че приложенията Instagram, Facebook или YouTube са средства за свободно общуване.

Новите правила укрепват още повече контрола на правителството върху медиите само осем месеца преди изборите. В момента, според социологически проучвания президентът рейтингът на президента Реджеп Тайип Ердоган намалява, пише „Сега“.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »