Лукашенко почна "прикрита мобилизация", Беларус влиза във войната

Лукашенко почна "прикрита мобилизация", Беларус влиза във войната
A A+ A++ A

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е взел принципно решение да проведе "прикрита мобилизация" в страната си. Това обяви местната независима медия "Наша нива", цитирана от clubZ.

Все още не се знае броят на хората, които се предвижда да получат призовки.

Александър Лукашенко решил да не обявява публично мобилизацията. Това било направено с оглед последиците от подобно решение в Русия. "Прикритата мобилизация" щяла да се провежда под прикритието на по-чести проверки на бойната готовност на армията.

"Набирането на до 2000 души би означавало допълнително окомплектоване на лица, по-често за тесни бойни задачи, като артилерия", казал пред "Наша Нива" офицер от Въоръжените сили на Беларус. "Ще трябва да се обяви, ако броят на мобилизираните надхвърли 5000. Това ще означава създаване на бойна група в някакво направление. Ако надминат 10 000, ще има няколко групи", добавил той.

"Наша Нива" знае със сигурност, че засега призовки получават само жители на малки райони на Беларус. Големите градове все още не са засегнати от първата вълна на "прикрита мобилизация".

"Най-голям акцент пада върху онези военно-отчетни специалности, които са дефицитни в руската армия", разказват осведомени източници.

Лукашенко публично обяви на 10 октомври, че Беларус ще влезе във войната само в случай на атака срещу нейната територия. В същото време от пропагандните канали на режима постоянно се алармира населението, че подобно нападение от страна на Украйна непременно ще се случи, тъй като Западът натискал украинските власти да го направят.

В същото време Лукашенко оповестил, че в Беларус ще пристигнат "повече от хиляда" руски войници и признал за участието на Беларус в "специална военна операция". По-рано източници на "Наша Нива" съобщили, че се очаква значителен брой руски наборници да пристигнат на беларуските полигони.

"По моя информация тече подготовка за приемане на руски мобилизирани в беларуски учебни центрове и военни части. Имаме места за обучение и инструктори. Може би Русия изисква от Лукашенко част от обучението на мобилизираните руски военни да се проведе в Беларус", отбелязал един от източниците на медията.

Други събеседници обърнали внимание на ударите от въздушното пространство на Беларус и опита за превземане на Киев и северната част на Украйна през февруари 2022 г., който беше предприет от територията на страната.

"Украинците имат всички основания да предотвратят втора атака срещу Киев, която, съдейки по косвени признаци, може би сега се готви. В същото време всеки превантивен удар срещу руснаците в Беларус може да се тълкува като атака срещу Беларус", казал един от източниците.

В началото на войната Александър Лукашенко прогнозираше, че тя ще завърши с руска победа "след три-четири дни". Провалът на руската армия беше изненада за диктатора. Поддържащите режима в Минск медии продължават да настояват, че победата на Русия е неизбежна. Самият Лукашенко неведнъж е казвал, че "Русия не може да загуби". И беларуското разузнаване, очевидно, не е очаквало, че украинците ще започнат контранастъпление в Харков, Херсон и Донбас.

В Минск все още вярват, че Русия и Беларус ще спечелят. Ръководителят на Комитета за държавна сигурност Иван Терцел в неотдавнашна реч дори уточни кога ще се настъпи началото на "пробива" – ноември 2022 г. Ако "прикритата мобилизация" започне сега, тя може да приключи до средата на ноември.

#Беларус #война #военна мобилизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"