Русия: Има починали мобилизирани войници

Русия: Има починали мобилизирани войници
novostivl.ru
A A+ A++ A

Петима руснаци, мобилизирани да се бият в Украйна, са починали след влизането си в армията, съобщиха властите, след като през последните дни се появиха и други такива съобщения, съобщи Франс прес. Руските власти обаче не уточняват причината за тези смъртни случаи, нито къде са се случили.

Пресслужбата на Челябинска област, цитирана от ТАСС, потвърди смъртта на петима души от този район в Западен Сибир. "Ще предоставим цялата необходима помощ на семействата и близките на нашите загинали войници", добави пресслужбата. Семействата и близките на всеки загинал ще получат по един милион рубли (16 000 евро).

Предишният ден руският депутат Максим Иванов съобщи, че мобилизиран мъж от Челябинска област е починал от "свръхдоза" по време на обучението си.

След обявяването на военна мобилизация в Русия на 21 септември руската преса и местните власти многократно съобщаваха за смъртта на мобилизирани войници, главно в Урал и Сибир. На 3 октомври Максим Иванов заяви, че има три смъртни случая на мобилизирани във военна база в Свердловска област. Според него един от тях е починал от инфаркт, друг се е самоубил, а последният - от алкохолна цироза, след като е бил изпратен у дома.

Кремъл призна, че при мобилизацията са били допуснати "грешки". Има случаи на мобилизация на хора, страдащи от заболявания, или надхвърлили законовата възраст за служба в армията.

Миналата седмица министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че за две седмици са били мобилизирани повече от 200 000 души. Те ще бъдат изпратени да се бият в Украйна, където руската армия претърпя големи неуспехи в последните украински контраофанзиви, отбелязва АФП.

Източник:БТА


#военна мобилизация #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино