Ще има ли пак див екшън? Джокович е близо до Australian Open

Ще има ли пак див екшън? Джокович е близо до Australian Open
A A+ A++ A

Новак Джокович има добри шансове да получи австралийска виза за предстоящия първи за 2023-а година тенис-турнир от Големия шлем, твърди адвокат от Мелбърн, специализиран по имигрантските въпроси. През 2023-а година Откритото първенство на Австралия ще се проведе от 16-и до 29-и ноември.

21-кратният шампион от Шлема през тази година не беше допуснат да защитава трофея си след бурна 10-дневна съдебна сага относно статута му на ваксинация срещу COVID-19, която завърши с отнемането на визата му в навечерието на турнира.

Наказанието от преди 10 месеца означаваше, че той може да бъде изправен пред период на изключване до три години, но служители на австралийските гранични власти уточниха, че то може да бъде отменено при определени обстоятелства. И също така, че всеки случай се оценява сам за себе си.

Самият Джокович заяви, че очаква положително развитие на своя казус, тъй като смята, че има индивидуално основание. Медицинското изключение през януари тази година не беше признато от властите в Австралия, макар други тенисисти, треньори, официални лица да се появиха на състезанията. Решаващата намеса беше на министъра на имиграционните въпроси на Австралия Алекс Хоук, който в крайна сметка използва правомощията си и анулира визата на Джокович на основание, че той е "символ на общност от антиваксърски настроения".

Специализираният по имигрантски въпроси адвокат Кон-мън Цай заяви, че "е в интерес на Австралия тенисистът да влезе и именно в тази посока може да се работи. Няма никакъв рисков фактор, ако го допуснем отново в страната. Не би създал проблем за обществото, а освен това нивото му на топ-състезател ще стане причина да дойдат да го гледат много фенове от чужбина", казва юристът.

#Новак Джокович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »