Барабар Петко с мъжете! Ким Чен Ун заплаши: Ядрените ни сили са готови за истинска война

Барабар Петко с мъжете! Ким Чен Ун заплаши: Ядрените ни сили са готови за истинска война
A A+ A++ A

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун предупреди противниците си, че неговите ядрени сили са напълно подготвени за "истинска война", ден след последния тест на ракета в изолираната страна.

"Нашите ядрени бойни сили... доказаха отново пълната си готовност за истинска война, за да поставят враговете под техен контрол", каза Ким, цитиран от Корейска централна новинарска агенция (KCNA).

Пламенното изявление на Ким – първото му за ракетната програма на Северна Корея от няколко месеца – дойде, след като според съобщенията той е наблюдавал теста в сряда на крилати ракети с голям обсег над води западно от Корейския полуостров.

В сряда се проведе 26-ия ракетен тест на крилати или балистични ракети от режима на Ким тази година, според преброяване на CNN, въпреки че анализаторите подчертаха, че докладите на KCNA трябва да се третират с повишено внимание, тъй като държавните медии на Северна Корея преди това надценяваха успеха на подобни изстрелвания.

В понеделник държавните медии на Северна Корея нарушиха шестмесечното мълчание относно тазгодишната поредица от ракетни тестове, твърдейки, че те са част от поредица от симулирани процедури, предназначени да демонстрират готовността на Пхенян да изстреля тактически ядрени бойни глави по потенциални цели в Южна Корея.

В статия от понеделник KCNA заяви, че последните ракетни тестове на Северна Корея показват, че силите на страната са "напълно готови да ударят и унищожат поставените обекти на предвидените места в определеното време".

Ким Джун Рак, говорител на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, потвърди, че Северна Корея е изстреляла две крилати ракети от района Каечон, провинция Южен Пхьонган, от 2 часа сутринта местно време в сряда над Западно море, известно още като Жълто море.

"Южнокорейските военни бяха наясно със ситуацията в реално време и поддържаха позиция на готовност, като си сътрудничеха тясно със САЩ, като същевременно засилиха наблюдението и бдителността", каза Ким на брифинг в четвъртък.

Индо-тихоокеанското командване на САЩ заяви, че няма коментар относно докладите за теста в сряда.

В дописка на KCNA се твърди, че крилатите ракети, тествани в сряда, са летели в овална форма и фигура 8 почти три часа над морето, преди да ударят целта си.

Страхове от ядрен опит

Анализаторите подчертаха предпазливостта по отношение на информацията от KCNA.

"Струва си да припомним, че на подробностите от тези доклади не може да се вярва", казва Лейф-Ерик Ийсли, доцент по международни изследвания в Женския университет Ewha в Сеул, пред CNN. "Режимът на Ким понякога е изненадващо прозрачен относно целите за разработване на оръжия, но също така е склонен да преувеличава силата и възможностите."

Но Ийзли и други подчертаха, че докладите на Северна Корея не трябва да се отхвърлят като обикновени самохвалства от Южна Корея и Запада.

Ким Донг Юб, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, каза, че севернокорейските ракетни тестове показват прогресираща програма, дори ако настоящите сили са преувеличени.

"Фактът, че Ким Чен Ун е ръководил това изстрелване на ракета, предполага, че крилатата ракета е в последния етап на разработка", на мнение е той.

Крилатите ракети имат значителни разлики с балистичните ракети, които формират по-голямата част от тестовете на Северна Корея тази година.

Една балистична ракета се изстрелва с помощта на ракета или ракети, след което пътува извън земната атмосфера, плъзгайки се в космоса преди повторното й навлизане в земната атмосфера, след това се спуска, задвижвана само от гравитацията, до своята цел. Крилатата ракета се задвижва от реактивен двигател, остава в земната атмосфера по време на полета си и е маневрена с контролни повърхности, подобни на тези на самолет.

Крилатите ракети имат по-малък полезен товар от балистичните ракети, така че ще изискват по-малка ядрена бойна глава от ракета, предназначена да удари континенталната част на Съединените щати, като например междуконтинентална балистична ракета.

Резолюции на Съвета за сигурност на ООН забраняват на Северна Корея да тества балистични ракети, но такова ограничение не важи за тестване на крилати ракети.

Способността на Северна Корея да разположи ядрена бойна глава върху всякакъв вид ракета е недоказана.

Заместник-министър на отбраната на Южна Корея, каза пред местната радиостанция SBS в четвъртък сутринта, че вълната от тестове на ракети и заплашителни съобщения от Пхенян показват, че Северна Корея може да се подготви за тестване на ядрено оръжие. Последният такъв тест беше през 2017 г.

"Северна Корея тества различни ракети. И сега те тестваха крилати ракети и мисля, че ще тестват частта от тактическото ядрено оръжие, която може да бъде заредена на всяка бойна глава", каза Шин. "Северна Корея не е провела тактически ядрен опит, така че трябва да направи ядрените бойни глави по-малки и да ги провери."

Дори и да не тества ядрено оръжие, новата пропагандна кампания на Северна Корея представлява проблем, казва Исли. "Военните заплахи на Пхенян са хроничен и влошаващ се проблем за мира и стабилността в Азия. Политиците в Сеул, Токио и Вашингтон не трябва да позволяват на вътрешната политика и други предизвикателства, като войната на Русия в Украйна, да им попречат да засилят международната координация за военно възпиране и икономически санкции."

#Ким Чен Ун #Северна Корея #ядрена война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"