„Мис Тийн Мериленд“, CAЩ 2012: Аз съм 100 процента българка

„Мис Тийн Мериленд“, CAЩ 2012: Аз съм 100 процента българка
Новата „Мис Тийн Мериленд 2012“ е родена в САЩ, в семейство на българи. Снимка: Официалния сайт на конкурса
A A+ A++ A

Интервю със Стефани Червенков – „Мис Тийн Мериленд 2012“, която миналия месец бе коронована в конкурс, в който участваха над 800 от най-красивите момичета в нейния щат.

Само 80 достигнаха финалите.

На въпроса на журито какво ще каже за себе си тя отговори: „Аз съм 100 процента българка“. Стефани също сподели, че най-запомнящото се преживяване е изкачването с баща й на Черни връх на Витоша, близо до София, преди няколко години.

Независимо от това (или може би именно заради това) нашето момиче спечели титлата и ще се бори догодина във финала на конкурса „Мис Тийн САЩ“.

Новата „Мис Тийн Мериленд 2012“ е родена в САЩ, в семейство на българи, което живее в Бел Еър, Мериленд. Владее български, въпреки че тя е била в страната само няколко пъти.

Интервюто е предоставено специално за Novinite.com и Novinite.bg от нашите приятели в Чикаго Eurochicago.com – най-голямата българска медия в Северна Америка. Чикаго е дом на най-голямата българска общност на Новия континент.

Разкажете ни за най-интересния момент, какво ще запомните завинаги от участието си в конкурса?

Стефани: Ще запомня срещите с толкова много прекрасни млади дами, приятелствата, които направих. На тържеството след конкурса преживях емоционален фойеверк, като върхът бе моето коронясване, едно преживяване, което вероятно ще запазя като съкровище до края на живота си.

Каква беше реакцията на съдиите, когато им казахте, че сте 100% българка, въпреки че сте родена тук, в Съединените щати?

Аз съм родена и израснала в Мериленд, но моите български корени са нещото, с което се гордея. Родителите ми са родени в София и повечето от моите роднини все още живеят в България. У дома ние говорим на български език и съм възпитавана в български дух и традиции. Вярвам, че съдиите бяха силно впечатлени от отговора ми.

Разкажете накратко за себе си, с какво се занимавахте преди конкурса?

Сега уча последна година в средното училище „Джон Карол“ в Бел Еър, щата Мериленд. В свободното си време се занимавам с рисуване и фотография – член съм на National Art Honor Society (Националното почетно артистично дружество на Америка за висок успех). Харесват ми фитнесът и танците. Обичам да посещавам музеи, художествени галерии, харесвам мюзикълите. Участвам като доброволец на обществени места, като Anna's House и Eden Mills Nature Center. Имам намерение да продължа образованието си, като постъпя тази есен в един от най-добрите университети на Мериленд.

Промени ли се животът ви след конкурса, с какво се занимавате сега?

Моят живот действително се промени. Имах интервюта за местната телевизионна станция, нещо, което направих за първи път. От коронясването ми насам имах различни изяви в училища, обществени места и в местните центрове за младежта. Горда съм и че цяла година още ще имам честта да представям моя щат навсякъде, като най-важното събитие е участието ми във финала на конкурса „Мис Тийн САЩ“.

Какво бихте посъветвали хилядите момичета, които си мечтаят да бъдат на ваше място?

Аз ще кажа на всички момичета да следват мечтите си и да бъдат верни на себе си – „Мечтайте, вярвайте, направете го!“.

Каква е ролята на българската ви майка за вашите успехи?

Майка ми ме е отгледала, винаги е до мен и мога да разчитам на нея за всичко. Тя ме подкрепя на 100% в моите начинания. Решението да се състезавам в конкурса бе мое, но майка ми помогна с подготовката – купуването на рокли, избора на прическите и грима, както и в подготовката на въпросите за интервютата.

Били ли сте в България, какво е за вас България и с какво я свързвате?

Да, аз съм била в България вече пет пъти. Обичам да посещавам всичките си роднини и приятели, които ми липсват много. България е красива страна, обичам Черно море и особено Златни пясъци, който е любимият ми курорт. Обичам красивите планини с живописни гледки.

Какво знаят за България приятелите ви и с какво я асоциират?

За съжаление приятелите ми знаят много малко за България. Това, което те знаят, е това, което съм им разказала – картините и снимките, които им показвам, и сувенирите, които съм им дала. Те всички ми казват – колко е красива България, ще се радваме да я посетим някой ден.

Имате ли у дома си нещо българско, сувенир или спомен от България?

Ние имаме много български неща като картини, ръчно изработени покривки за маси, икони, много традиционни кукли и албуми със снимки от нашите посещения в България.

Ползвате ли български кулинарни рецепти, коя рецепта най-често използвате, коя ви е любимата?

Разбира се, ние обичаме българската кухня! Майка ми е готвачьт в къщата и тя подготвя много вкусни ястия. Любимите ми ястия са пълнени чушки, баница, супа от леща, кисело мляко, а моята любима напитка е Fanta (тази, която се продава в България).

Познавате ли някои български традиции, отбелязвате ли български празници?

Ние спазваме българските традиции. Празнуваме Бъдни вечер с традиционните постни ястия, Коледа, Великден, именните дни. Най обичам козунака за Великден, който прави мама, но любимият ми празник е Баба Марта – тогава е и моят рожден ден. Обичам да раздавам мартеници и сама ги нося през целия месец.

Какви са бъдещите ви планове и мечти, какво ще си пожелаете?

В близко бъдеще планирам да продължа образованието си, като постъпя в университет. Разбира се, надявам се да донеса короната „Мис Тийн САЩ“ обратно в Мериленд, на конкурса идващото лято.

Какво ще пожелаете на българите и на България?

Пожелавам на всички българи здраве, щастие и любов!

По традиция в интервюто се обръщаме и към българските родители: Кое е най-яркото и силно качество на вашата дъщеря?

Нашата дъщеря е мило, сърдечно, искрено и забавно младо момиче. Тя винаги ще се притече на помощ на хората, които се нуждаят. Кара ни да се усмихваме винаги, когато е край нас. Като родители ние не можем да не се гордеем с нейните постижения и успехи. За нас тя винаги ще бъде нашето малко момиченце с големи кафяви очи и вързани в опашки коси.

Покрай конкурсите другото ви дете не остана ли в сянка, разкажете нещо за него?

Нашият син Владимир е много горд с голямата си сестра Стефани. Той е на девет години и няколко месеца и скоро ще получи черен колан по таекуондо. Мечтата му е един ден да стане олимпийски шампион в този спорт.

Бихте ли приели покана да ни гостувате в Чикаго?

Ние все още не сме били в „града на ветровете“, но бихме се радвали да имаме тази възможност в бъдеще. Благодарим за поканата!

#български език #българско #семейство #България #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »