СЗО: Маймунската шарка вече зарази над 70 000 души

СЗО: Маймунската шарка вече зарази над 70 000 души
A A+ A++ A

Повече от 70 000 случая на маймунска шарка са регистрирани от началото на епидемията през май, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес и БТА. От организацията призоваха за бдителност, въпреки намаляващите случаи на болестта.

Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус докладва за повече от 70 000 случая и 26 жертви през тази година. 42 000 от случаите са установени в Северна и Южна Америка и почти 25 000 - в Европа."На глобално ниво броят на случаите намалява, но през последната седмица 21 държави се отбелязва ръст в заболеваемостта, най-вече в Северна и Южна Америка, които са регистрирали повече от 90 на сто от случаите за периода", уточни Гебрейесус на пресконференция в Женева.

"Забавяща се епидемия може да означава по-опасна епидемия, защото може да решим, че кризата е приключила и да намалим бдителността си", каза още той, като увери, че СЗО работи с държавите за подобряване на способността за следене на епидемията.

"Притеснени сме от броя на случаите в Судан, най-вече в бежанските лагери по границата с Етиопия", добави генералният директор.

"Както и при КОВИД-19, маймунската шарка остава глобална заплаха за здравето и СЗО ще продължи да я счита за такава", заяви Гебрейесус.

От началото на епидемията 107 страни членки на СЗО са регистрирали нови случаи, от които 39 са без новозаболели за последните 21 дни.

САЩ (26 723), Бразилия (8147), Испания (7209), Франция (4043), Великобритания (3654), Германия (3640), Перу (2587), Колумбия (2453), Мексико (1968) и Канада (1400) са десетте държави в света, които са най-засегнати с общо 8 процента от всички случаи.

Случаите на маймунска шарка нараснаха от началото на май, особено при мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже извън африканските страни, където болестта отдавна е ендемична.

Данните на СЗО сочат, че 97 процента от инфектираните са мъже до 35 години, а 49 на сто са били положителни за ХИВ. Болестта протича с треска, мускулни болки и възпалени лезии по тялото.


#маймунска шарка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"