Болести, побои, алкохол. Поне 14 мобилизирани руснаци загинаха на път за фронта

Болести, побои, алкохол. Поне 14 мобилизирани руснаци загинаха на път за фронта
v1.ru
A A+ A++ A

От началото на "частичната мобилизация" в Русия са загинали най-малко 14 мобилизирани, още преди да стигнат да отидат на фронта. Те са починали по различни причини в учебните центрове и военните бази на Министерството на отбраната. Болести, побои и алкохол, са основните три причини за смъртта им.

Информацията за загиналите се появява предимно в регионалните медии, към които се обръщат роднините и приятелите на мобилизираните мъже. Властите не желаят да коментират тези инциденти, като прехвърлят вината върху самите жертви.

Би Би Си е открило само един доклад за образувано дело за смъртта на мобилизиран мъж в събирателен пункт край западносибирския град Тюмен. Не са известни обаче нито членът, по който е образувано делото, нито лицата, участвали в разследването.

В сряда говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че "грешките в обявената частична мобилизация са забелязани от мнозина".

"Путин каза, че ако не бяхме направили това, нямаше да знаем за съществуващите проблеми. Затова сега ще бъдат предприети мерки, за да се въведе ред в тази система", добави Песков.

Би Би Си събра най-новите данни за обстоятелствата, при които са загинали мобилизираните.

Един от първите известни смъртни случаи на мобилизиран мъж е от 27 септември, когато Борис Шаваев, жител на село Звездни в Кабардино-Балкария, умира на плаца на поделението. Съобщено е, че причината за смъртта е тромбоемболия.

На 28 септември в наборния пункт Андреевски край Тюмен е загинал мобилизиран мъж, съобщават местни медиите. Местните власти не съобщават никакви подробности, включително името на починалия. Те не реагират и на запитванията на медиите. На 11 октомври военният следствен отдел за гарнизон Тюмен съобщава на агенция 72.RU, че във връзка със смъртта на мъжа е образувано наказателно дело и се води разследване, но не и никакви подробности. Порталът NEFT се позовава на източници, според които в сряда мъжът е бил на 49 години и е работил в компания за жилищно строителство и комунални услуги. "Голото тяло в торба е отнесено в селото и е издадено удостоверение с подпис "Асфикция". Посочената причина за смъртта не е "смърт по време на бойни действия", не е "самоубийство", а "друга".

На 28 септември тяло на мъж е намерено и във военно поделение в югоизточната част на Забайкалския край, съобщава Chita.ru. Фактът на смъртта е потвърден пред журналисти от отдела за военно разследване към Следствения комитет, но оттогава не са известни други подробности.

На 3 октомври е съобщено, че във Висшето военно командно училище в Новосибирск е починал мобилизиран мъж. Информацията е потвърдена от Нина Шалабаева, комисар по правата на човека в Новосибирска област. Според нея мъжът е починал в съня си. По-късно от службата на омбудсмана уточняват, че починалият е 35-годишният Александър Колтун, родом от Братск.

Официалната причина за смъртта на Колтун в медицинския доклад е инфаркт, пише Sibir.Realii. Семейството на Колтун обаче подозира, че смъртта е насилствена. Познати на семейството разказват пред журналисти, че по тялото на мъжа имало синини и следи от счупвания.

Освен това, според майката на Колтун, той се е оплакал, че в поделението се продава "водка менте". "Той каза: Мотаем се напред-назад, всички пият наоколо, не ни дават униформа, не ни хранят. Той каза, че все още дояжда това, което е взел от вкъщи", цитира думите ѝ Sibir.Realii.

На 3 октомври става известно, че в Свердловска област са загинали трима мобилизирани мъже. Двама са загинали на територията на Еланския гарнизон на учебния център на Министерството на отбраната в село Порошино. Друг умира, след като е изпратен вкъщи.

"Един мобилизиран мъж почина от пристъп, а друг се самоуби. Третият е отписан и изпратен вкъщи, където умира веднага от цироза на черния дроб", обяснява инцидента Максим Иванов, депутат от Държавната дума на Свердловска област.

В същия ден обаче медиите пишат, че третата жертва - 44-годишният жител на село Кизилбулак, Челябинска област, Денис Козлов, може да е починал от последиците от бой между мобилизирани войници, а не от цироза на черния дроб.

На 4 октомври медии съобщават за смъртта на Дмитрий В., който е мобилизиран от Красноярск във военно поделение в Омск. Близък приятел на Дмитрий, който бил изпратен заедно с него в Омск, разказва, че в поделението са заплашвани заради конфликт с други мобилизирани мъже.

"Имаме подозрение, че не е бил на себе си, защото Дима не е имал склонност към самоубийство, нито опити за такова. Той има две малки деца. Когато си тръгваше, той беше във весело състояние на духа, щеше да се върне жив и здрав", разказва съпругата на приятеля на починалия пред NGS24.RU.

На 5 октомври в Пенза един от мобилизираните мъже е загинал на полигон по време на тренировка, съобщава вестник "ПензаИнформ". Името на 41-годишният мъж не е съобщено. Чак на 11 октомври комисарят по правата на човека на Пензенска област Елена Рогова потвърди пред РБК за смъртта на мобилизирания мъж, но не и причини и подробности за смъртта му.

На 6 октомври медиите, позовавайки се на свои източници, съобщават за смъртта на 28-годишен мобилизиран мъж в Каменка, Ленинградска област. Според "Сирена" и "ЛенТВ" той е получил фатална огнестрелна рана, след като се е прострелял с автомат по време на учебна стрелба.

На 7 октомври във Висшето военно командно училище в Новосибирск е намерено тялото на още един мъртъв мобилизиран мъж. Местният вестник "Сибкрай" съобщава, че вторият новобранец е от Новосибирск и че според роднините му той е бил убит "в резултат на насилствени действия". Името му не беше съобщено.

На 9 октомври се съобщава за смъртта на мобилизиран мъж в Якутия. Агенция РИА Новости цитира източник, според когото мъжът, роден през 1983 г., който е бил мобилизиран, е паднал от прозореца на разпределителен център в Кангаласи и е загинал. Според местните медии починалият е бил в алкохолно опиянение и се е опитвал да слезе от прозореца на втория етаж с въже от одеяла.

На 11 октомври властите на Челябинска област съобщават, че Максим Родионов, 27-годишен мобилизиран мъж от Снежинск, е починал в 32-ри военен лагер в Екатеринбург. Медиите обаче писаха за смъртта му още миналата седмица. Максим Иванов, депутат в Думата от Свердловска област, който наблюдава мобилизацията в Урал, твърди в коментар за портала EAN, че причината за смъртта е свръхдоза наркотици. По думите на депутата Родионов е пътувал до Снежинск и е купил наркотици заедно с друг местен мобилизиран гражданин. Депутатът не знае как младият мъж е успял да напусне военния лагер.

В сряда, 12 октомври, стана известно за смъртта на четвърти новобранец в тренировъчния лагер в Еланск.

"Младият мъж, роден през 1989 г., отишъл в медицинското отделение, където състоянието му се влошило и сърцето му спряло. Медиците извършват реанимационни действия. Четири пъти сърцето му тръгваше, но за съжаление човекът почина, не можаха да го спасят", цитира E1.RU депутата от Държавната дума Максим Иванов.

Загиналият е Кирил Богданов, доброволец от групата за издирване "Феникс" от Верхняя Салда. На 5 септември той е на 34 години и има три деца. Познат на Богданов разказа пред журналисти, че преди това мъжът не се е оплаквал от здравето си.

Източник: Оффнюз

#войната в Украйна #военна мобилизация #мобилизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"