Близък на Путин смрази: Пускаме ядрено оръжие още сега, ако Украйна опита да си върне Донецк, Луганск или Херсон

Близък на Путин смрази: Пускаме ядрено оръжие още сега, ако Украйна опита да си върне Донецк, Луганск или Херсон
A A+ A++ A

Руската федерация заплашва да използва ядрено оръжие при опит за връщане от Украйна на анексираните ѝ градове след фалшиви референдуми Херсон, Донецк и Луганск. Предупреждението отправя Игор Никулин - бивш член на комисията на ООН по разоръжаването и бивш съветник на генералния секретар на ООН - в интервю за пропутинския вестник "Комсомолская правда".

"Според руската ядрена доктрина, ако териториалната цялост на Русия е застрашена от която и да е страна, ние имаме право да използваме ядрено оръжие" - казва Никулин, уточнява, че става въпрос за тактическо ядрено оръжие.

На въпрос в какъв момент може да се случи такова нещо той отговаря": "При опит за превземане на руските градове Херсон, Донецк, Луганск. По закон можем да използваме тактическо ядрено оръжие, при атаки срещу тези центрове на съставните образувания на Руската федерация" и уточнява, че визира евентуален опит от Украйна.

На въпрос какво би се случило тогава той казва, че основната щета ще нанесат йонизиращата радиация, която ще изгори "цялата електроника на нападателите". "Цялото това американско оборудване, което беше доставено на Киев, ще спре да работи", подчертава той.

От общо 12 700 ядрени бойни глави (устройства, които предизвикват ядрен взрив) в света в момента Руската федерация разполага с около 6000, а в САЩ са малко над 5400. Според Федерацията на американските учени Русия има 5977 ядрени бойни глави. Включени са и около 1500 излезли от употреба, както и такива, на които предстои демонтаж. От оставащите около 4500 повечето са смятани за стратегически ядрени оръжия – балистични ракети или ракети, които могат да бъдат насочвани на дълги разстояния.

Преди три седмици руският президент Владимир Путин предупреди, че "тези, които се опитват да изнудват с ядрено оръжие, трябва да знаят, че розата на ветровете също може да се обърне в тяхна посока". Тогава Путин нареди частична мобилизация. След взрива на Кримския мост Русия засили атаката си и Украйна понесе множество ракетни удари по цялата си територия, вследствие на които загинаха множество цивилни.

На въпрос какви оръжия би използвал Кремъл, Никулин отговаря:

"Не мисля, че това ще бъдат стратегически, а по-скоро тактически ядрени оръжия. Разполагаме с тях в достатъчно количество. Това не са стратегическите ракети, които биха представлявали смъртна заплаха отвъд океана. Това са тактически електрически заряди. Те са за един или два килотона."

Той твърди, че става въпрос за артилерийски снаряди, въздушни бомби и тактически ракети, които предизвикват "малка ударна вълна и сравнително малко радиоактивно замърсяване":

"Основната щета идва от йонизиращата радиация, която води до изгаряне на цялата електроника. Цялото това американско оборудване, което беше доставено на Киев, ще спре да работи. Ще можем да използваме нашите средства и да атакуваме успешно."

На въпрос дали има възможност такива снаряди да попаднат в Киев, Никулин отговаря: "Теоретично това е възможно. Ако врагът не се предаде, той се унищожава".

Попитан за вероятността Русия да премине към използването на ядрени оръжия в Украйна тази есен, Игор Никулин отвръща: "50 на 50. Ако Западът не се успокои, ние ще трябва да ги възпитаме. Ако те решат да започнат широкомащабно настъпление и ние нямаме достатъчно хора, за да го отблъснем в някоя област, ще трябва да ги успокоим с други средства".

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че рискът от "ядрен Армагедон" е на най-високото си ниво от 60 години и че руските заплахи за използване на ядрени оръжия могат да бъдат катастрофални. Вчера в интервю пред Си Ен Ен той описа Путин като "рационален играч", който според него напълно погрешно преценил способността на страната си да окупира Украйна. Байдън обяви, че не вярва, че Путин би прибегнал до тактическо ядрено оръжие: "Не мисля, че ще го направи", каза той.

От своя страна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вчера заяви, че НАТО не е забелязала никаква промяна в ядрената позиция на Русия след заплахите.

Кои страни разполагат с ядрени оръжия?

В момента девет страни имат ядрени оръжия – Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия, САЩ и Великобритания.

Китай, Франция, Русия, САЩ и Великобритания са сред 191 страни, които подписаха Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Той ги задължава да намалят наличностите си от ядрени бойни глави и теоретично страните са ангажирани с пълното им елиминиране. А също така ограничава броя на съхраняваните в тези страни бойни глави от 70-те и 80-те години насам.

Индия, Израел и Пакистан не са се присъединявали към Договора за неразпространение на ядрените оръжия, а Северна Корея го напусна през 2003 г. Израел е единствената сред деветте държави, която никога не е признавала официално за ядрената си програма, но се приема широко, че тя разполага с ядрени бойни глави.

Украйна няма ядрени бойни глави и въпреки обвиненията на президента Путин няма данни, че е опитвала да се сдобие с такива.

#ядрено оръжие #Русия #ядрен арсенал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »