Паметник в благодарност на българския народ може да краси Тел Авив

Паметник в благодарност на българския народ може да краси Тел Авив
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българската общност в Тел Авив. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българската общност в Тел Авив планира да построи паметник в Израел в знак на благодарност към българския народ, за да се помни спасяването на близо 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война.

Това научи bTV от българската общност в Израел. Във вторник вечерта над 500 българи в Тел Авив разговаряха с президента Росен Плевнелиев.

В Израел българските евреи са около 50 хиляди, но никой не води точна статистика на първите преселници от 1948 година.

Една от тях е Хемда Яцкон от Карнобат. Заминава от родината едва 14-годишна, но България завинаги ще остане в сърцето й.

„Била съм три пъти и всеки път се разчувствам там, не мога да говоря“, казва жената.

След 1990 г. в Израел пристигат още 7000 български евреи. Сега много от тях искат да получат и български документи. Да си българин в Израел, е гордост, разказва Рина Бакалова.

„Започваме подготовката за честванията, имаме идея за паметник за благодарност на българския народ, заради което и аз съм на този свят може би“, обяснява Рина, която е председател на българския културен център в Израел.

В Тел Авив президентът бе посрещнат от парашутиста ветеран Сами Рафаел. Плевнелиев мобилизира усилията на българската общност в честванията на 70-годишнината от спасяването на 48 398 български евреи и 15 хиляди евреи от други държави с издаването на транзитни визи.

„Ние искаме да покажем истината. Хората, които имат транзитна виза и тези, които са в България, получават шанс за живот не заради правителството или политиците, а заради българския народ, заради всичко това, което представлявате“, коментира Росен Плевнелиев.

#Тел Авив #Израел #Росен Плевнелиев #президент #България #Карнобат #паметник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »