Как се живеее със свекър и свекърва под един покрив

Как се живеее със свекър и свекърва под един покрив
A A+ A++ A

Ако някога сте живели с голямо семейство, вероятно сте научили, че това има своите плюсове и минуси. Има доста причини, поради които в крайна сметка може да живеете със свекърите си. Може би спестявате пари и това има финансов смисъл за вас и вашия партньор; може би някой е болен и се нуждае от специални грижи или може да е част от вашата култура семейството да споделя дом.

Каквато и да е причината, тази ситуация може да дойде със своите предизвикателства. Лесно е да си лазим по нервите, когато живеем в тесни помещения. Разногласията не са необичайни. Има много решения да се разбирате мирно с родителите на партньора си.

Животът със свекървата ви също може да донесе купища ползи. И двете страни могат да си помагат по различни начини. Например, има повече хора, които потенциално могат да се включат, като приготвят вечеря, вземат децата от училище и помагат с домакинската работа или ежедневните задължения.

Без значение каква е вашата конкретна ситуация, приспособяването към споделянето на вашето пространство ще бъде много по-безпроблемно, ако положите усилия и се подготвите правилно.

Продължете да четете за пет начина да овладеете изкуството да живеете със свекърва.

Поставете граници

В началото може да се чудите дали е добра идея да живеете със семейството на партньора си. Преди да вземете решение, говорете със съпруга си какъв ще бъде животът, когато заживеете заедно. "Шансовете са, че ценностите на свекърите ще се различават в по-голяма или по-малка степен, в зависимост от семейството", казва експертът Елизабет Доранс Хол, Ph.D. "Уважението към ценностите един на друг може да бъде показано чрез питане за определени проблеми, всъщност изслушване и отговаряне по спокоен, уважителен начин."

Полезно е да измислите някои основни правила в къщата. Ако се редувате с домакинските задължения като изнасяне на боклука или приготвяне на храна, можете да избегнете един човек да се чувства така, сякаш всички отговорности кацат върху неговите плещи. Може би един член на семейството би предпочел да се ангажира да мие чиниите, отколкото да сгъва прането (или дори да коси тревата). Малцина от нас се наслаждават на всяка една домакинска работа, но е възможно да ги споделим заедно по един полезен начин.

Като комуникирате помежду си относно ежедневния живот, всеки може да има глас и вие ще можете да намерите система, от която сте доволни като цяло. Може да е неудобно, но трябва да обсъдите и разходите за живот, за да знаете кои разходи ще трябва да покриете. Друго правило може да е, че вие ​​и вашият съпруг трябва да имате поне една вечер в седмицата за себе си. Важната част е да създадете някои насоки, които ще ви помогнат да се разбирате и да се чувствате спокойни, независимо с кого живеете.

Намерете време само за себе си

Едно нещо, от което се нуждаят семейните двойки - особено младоженците - е уединението. Това е единственият начин да имате интимност, да се опознаете по-добре и да изградите собствено семейство. Въпреки че може да е по-трудно да намерите уединение, когато живеете с голямо семейство, има няколко начина да гарантирате, че ще имате собствено пространство. Дори ако сте в малък дом или апартамент, опитайте се да определите определени зони, които са забранени за вас или вашите свекъри, като спалнята.

Още по-добре е, ако можете да обособите отделно жилищно пространство в рамките на същия комплекс или къща. По този начин не е нужно да сте един до друг 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и ще можете да запазите своята независимост, като същевременно разчитате един на друг от време на време. Ако не разполагате с достатъчно време насаме с половинката си, може да е полезно да планирате редовни срещи или да вършите домакински задачи заедно, за да намерите няколко часа за себе си всяка седмица.

Стойте настрана от семейни спорове

Животът с родители може да породи много стари спомени и навици, така че не се изненадвайте, ако имате проблеми със свекърите. Вашият съпруг може да се изкуши да попадне в модели от детството, когато прекарва толкова много време с хората, които са го отгледали.

Удивително е колко бързо ставаме най-лошите си същности, когато се върнем в къщата в която сме израстнали.

Разбираемо е съпругът ви да се чувства в капан или дори негодуващ за ситуацията; това обаче може да доведе до спорове. Когато вашият партньор влезе в разногласие с родителя си, може да искате да стоите настрана. Нека го карат заедно.

Вашият съпруг може също така да позволи на родителите си да поемат личните им отговорности , след като заживеете заедно. Когато свекърите ви вършат задълженията на партньора ви, разбираемо може да сте загрижени, че в крайна сметка ще поемете нещата, когато един ден отново сте сами. Това тегло трябва да бъде разпределено равномерно - така че не се страхувайте да говорите с партньора си за това какво очаквате от него в домакинството. В крайна сметка всеки ще намери своя собствен ритъм и ще може да живее заедно в хармония.

Изберете вашите битки

Освен да се пазите от спорове, които вашият съпруг може да има с най-близките си, може да искате да избегнете сами да влизате в спорове със. "Може да не си достатъчно добър в техните очи. Това никога не е приятно", казва Полард. "Тъй като да се опитваш да опровергаеш една фантазия е толкова безсмислено, колкото и изтощително, най-доброто, което можеш да направиш, е да се съгласиш с присъдата."

Това обаче не означава, че не трябва да говорите за себе си, ако смятате, че някои граници са преминати. Например, ако свекърва ви продължава да влиза в спалнята ви без предупреждение, можете да я помолите да почука в бъдеще. Или, ако вашият зет има навика да закусва по бельо всяка сутрин, добре е да го помолите първо да се облече. Може да отнеме известно време, за да се създаде комфортна жизнена ситуация за всички; не забравяйте, че семейството на съпруга ви също се приспособява към вас.

От друга страна, ако някой направи един мимолетен коментар, може да помислите да го оставите, вместо да се карате.

2376663

Поискайте помощ, когато имате нужда от нея

Работата със свекърите може да доведе до различни видове стрес и емоции за всички в домакинството. "Случайните, необвързани връзки просто не отиват там, където боли. Честно казано, не че много хора се интересуват толкова дълбоко от това какво правите и не правите, колкото вашите свекъри", казва Полард. Ако ситуацията стане непосилна или се чувствате депресирани, може да помислите да посетите семеен терапевт или съветник. Една обективна страна може да бъде точно това, от което се нуждаете, за да разрешите нещата и да избегнете конфликт.

Не е срамно да поискате помощ, когато имате нужда от нея – особено ако свекърите ви нараняват брака ви . Може да е хубаво да спестите пари или да помогнете на семейството, но ако може да ви доведе до развод, време е да помислите за възможностите си. Може да помислите да посетите брачен консултант или, ако е необходимо, да намерите начин да промените жизнената си ситуация. Докато отношенията със семейството са важен приоритет, вашият брак и щастие също трябва да бъдат.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"