Семейство измамници изтегли кредити за 90 бона на името на приятели, изпукаха парите на хазарт

Семейство измамници изтегли кредити за 90 бона на името на приятели, изпукаха парите на хазарт
A A+ A++ A

Предадено приятелство и сметки за около 90 000 лева е сред хитовите измами, с които се занимава съдът в последните месеци. Схемаджиите наподобяващи Бони и Клайд са живели доста добре през последните четири месеци, става ясно от снимки публикувани в социалните мрежи.

32-годишния Йордан Петков от Нова Загора и 23-годишната му приятелка Ралица Козарска от Стара Загора (на снимката) демонстрират висок стандарт на живот и семейно щастие след схемата с кражбата на чужда самоличност и тегленето на онлайн кредити от името на техни познати.

На брифинг на Районна прокуратура–Пловдив вчера стана ясно, че Йордан е с мярка за неотклонение „задържане под стража”, а Ралица е освободена под домашен арест. Причината е единствено непълнолетното дете, което имат двамата и грижите, които трябва да се полагат за него, предвид крехката му възраст – 1 година.

В периода от месец май тази година до месец август в гр. Пловдив, двамата съучастници са излъгали мъж и жена от Пловдив, като на тяхно име са изтеглили кредити за общо 77 600 лева.

По делото е установено, че Йордан и Ралица, които живеели на съпружески начала, имали приятелски отношения със семейство от Пловдив. Те се снабдили с данните от личните им карти като ги преснимали с мобилните телефони под предлог, че ще изработят фотоколажи за спомен.

С личните данни от документите за самоличност на пловдивчаните, двамата измамници кандидатствали онлайн за потребителски банкови кредити. Те предварително направили електронни пощи с имената на техните семейни приятели и им открили онлайн нови банкови сметки. При разговори с банковите служители се представяли със самоличността на двамата пострадали. Така по новооткритите банкови сметки били преведени парите от отпуснати общо седем кредита, а след това Йордан и Ралица ги прехвърлили в собствените си сметки.

В горепосочения период Йордан получил три отпуснати кредита по 20 000 лв. или общо 60 000 лв., които изтеглил от името на пострадалия мъж, а Ралица сумата от 17 600 лв. от четири заема, които изтеглила от името на пострадалата жена. Парите не са възстановени. Те били похарчени за онлайн залози. Иззето е единствено едно БМВ на стойност 10 000 лева, за което се предполага, че е закупено с парите от кредитите.

Сигналът в полицията е бил подаден след като пострадалата жена получила обаждане по телефона от една от банките, че не си обслужва кредита.

Йордан и Ралица са били задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура–Пловдив. На 10 октомври 2022 г. е било внесено искане в Районен съд–Пловдив за вземане на мярка за неотклонение спрямо тях, пише трафикнюз.

В рамките на разследването е установено и трето лице, на името на което са изтеглени още два кредита по 5 000 лева или общо 10 000 лева.

Към настоящия момент са разпитани свидетели, проведена е кореспонденция с девет банкови институции, както и с БНБ, иззети са веществени доказателства и др.

Действията по разследването по случая продължават.

#измама #банкови кредити #хазарт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"