Бруталният триумвират на Русия в Украйна: Кадиров, Пригожин, Суровикин

Бруталният триумвират на Русия в Украйна: Кадиров, Пригожин, Суровикин
Kremlin.ru
A A+ A++ A

Трима ултра радикали поемат ръководството на руската инвазия в Украйна - Сергей Суровикин, Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров. Те могат да донесат още бруталност във войната, но и да създадат проблеми за Путин.

Русия продължава войната си в Украйна вече 230 дни и дори контролираните от държавата руски медии признават, че тя не върви по план. Сега, когато дори частичната мобилизация предизвика масово бягство от Русия, се очаква по-радикални сили да поемат кормилото и да донесат очакваните успехи.

Така експертите тълкуват повишението на чеченския лидер Рамзан Кадиров, кампанията за набиране на войници в затворите от ръководителя на паравоенната група "Вагнер" Евгений Пригожин и назначаването на генерал Сергей Суровикин за главнокомандващ на руската военна инвазия. Те биха могли да покажат ново ниво на бруталност в Украйна. Не е ясно дали лидерът на Кремъл Владимир Путин изобщо ще може да ги държи под контрол.


Суровикин: Суров кариерист

Сергей Суровикин вече е ръководил мисията на руските въздушно-космически сили в Сирия през 2017 г. и 2019 г., където изигра важна роля за запазването на режима на Асад на власт. В Украйна той първоначално командваше групата "Юг", а сега ще е начело на всички руски въоръжени сили.

Сергей Суровикин е новият главнокомандващ на руските сили в Украйна

Американският мозъчен тръст Jamestown Foundation описва неговото стремително издигане в руската армия, което се дължало на готовността му да изпълни всяка заповед. Той никога не е адресирал публично епизодите от миналото, които пораждат въпроси - като убийството на трима цивилни по време на Августовския пуч в Москва през 1991 г. по време на мисия под негово командване или твърденията за прибягване до насилие при спорове с други военни.

Криминалните бойци на Пригожин

Показателно е обаче кой приветства повишението му. Той е "най-компетентният командир в руската армия", хвали го Евгений Пригожин, чийто отряд "Вагнер" е обвиняван във военни престъпления. По време на Августовския пуч през 1991 г. Суровикин "без колебание се качва в танка и се втурва да спасява страната си", смята ръководителят на "Вагнер”. Тогава самият Пригожин е на страната на протестиращите. Нещо, което той сам определя като грешка.

Сега явно иска да я поправи: През септември се разпространи видеоклип, на който произнася реч за набиране на хора за фронта пред затворници.

Пригожин е познат и като Готвача на Путин.

Пригожин е познат и като "Готвача на Путин".

Според проучване на британския "Гардиън" оттогава той е изнесъл такива речи в затвори в няколко части на Русия, обещавайки на затворниците свобода и солидна месечна заплата от 100 000 рубли (около 1655 евро) за шест месеца служба.

Кадиров ще помага на Суровикин

Президентът на Чеченската република Рамзан Кадиров също е доволен от назначението на Суровикин. "Определено мога да кажа, че той е истински генерал и боец, опитен, волеви и далновиден командир, за когото понятия като патриотизъм, чест и достойнство са винаги над всичко", хвали го Кадиров. Мисията в Украйна сега е в добри ръце и ще се промени към по-добро под ръководството на Суровикин. "И ние, разбира се, ще му помогнем да изпълни задачите, които са му поставени", пише чеченският лидер в Телеграм.

Кадиров стана известен с бруталните си заплахи към Украйна и Запада.

Кадиров стана известен с бруталните си заплахи към Украйна и Запада.

Голяма част от бойците, изпратени в Украйна след началото на инвазията, идват от Чечения. Кадиров също така категорично подкрепи частичната мобилизация, разпоредена през септември, и обяви намерението си да изпрати тримата си синове тийнейджъри на фронта. След като само преди няколко седмици Кадиров публично разкритикува руското ръководство за неуспехите, миналия четвъртък той беше назначен за генерал-полковник - третото най-високо звание в руските въоръжени сили. След ожесточените ракетни удари по Украйна Кадиров написа в Телеграм: "И така, сега съм на 100 процента доволен от провеждането на специалната военна операция."

Освободен ли е военният министър Шойгу?

Със Суровикин, Пригожин и Кадиров трима ултрарадикали вече са начело. Те могат да ръководят военните действия в Украйна, както намерят за добре. Твърди се, че всички те са в сложни отношения с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който също като тях е безусловно лоялен, силно подкрепящ Путин, но не обича да решава споровете си публично.

Путин отстранил Шойгу от поста?

От март насам Шойгу не е виждан често на публични места, което първоначално накара наблюдателите да спекулират за състоянието му. Съвсем наскоро украинското военно разузнаване и близкият до Пригожин телеграфен канал "Сива зона" единодушно съобщиха, че Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов са били уволнени. Информацията все още не е потвърдена.

Източници на британския "Гардиън" твърдят, че Шойгу дори е доволен от евентуалното си уволнение, тъй като той търси "изход от тази мизерия".

Ново ръководство, нови проблеми за Путин?

Няма гаранции, че новите ръководители в Украйна ще обърнат хода на войната. В ежедневния си доклад от 9 октомври Институтът за изследване на войната заключва: "Путин не успява да направи единственото нещо, което неговият твърд електорат иска от него - да спечели войната. Смените на висшите командири няма да решат системните проблеми, които парализираха руските операции, логистиката, отбранителната индустрия и мобилизацията от началото на инвазията." Изкупителните жертви могат да отклонят критиките от него самия само за известно време - а фактът, че те се засилват и сред поддръжниците му, е "вероятен предвестник" на бъдещо недоволство в този лагер.

Маниите и страховете на Путин: Отрова, насекоми, мъжественост

Не на последно място, новите командири, които Путин призовава, могат да му създадат проблеми. Организацията Gulagu.net, която води кампания срещу изтезанията и нечовешките условия в руските центрове за задържане, неотдавна съобщи, че на фронта се прикриват "редица инциденти": например в Донецка област боец на "Вагнер" застрелял подполковник от руската армия. И това не е първият подобен инцидент.

Яспер Щайнлайн, Дойче веле

#Рамзан Кадиров #Сергей Шойгу #Сергей Суровикин #Евгений Пригожин #триумвират #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »