Провокация на Борисов за машинния вот скарала изборните комисари?

Провокация на Борисов за машинния вот скарала изборните комисари?
стоп кадър/Фейсбук
A A+ A++ A

Поредна разпра избухна в Централната избирателна комисия (ЦИК) заради машинното гласуване. Поводът дойде от провокация на водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, който очевидно отново възнамерява да започне с атаките срещу изборната технология – вероятно с оглед на следващите предсрочни избори, които изглеждат все по-вероятни.

В понеделник Борисов беше на посещение в Стара Загора, където направи провокативен коментар срещу машините, който по-късно беше качен и в неговия Фейсбук профил. „Машините 100% са пипани. Надявам се ЦИК да ме опровергае като пусне компютърните специалисти на всяка партия с достъп до кода да проверят дали машините са изрядни“, обяви бившият премиер.

Това е поредният пълен обрат на мнението му по въпроса. До последните избори той и партията му системно атакуваха машинният вот с твърдения за манипулации, които така и никога не доказаха. Така продължи до изборите на 2 октомври, които ГЕРБ-СДС спечели. На първия си брифинг след вота Борисов изведнъж обяви: „Аз съм доволен от машините.“ Не можеше да не бъде, тъй като изборната победа беше негова. И сега, седмица по-късно, отново се обърна и обяви, че устройствата „100% са пипани“.

Още същия ден стана ясно, че репликата не е случайно изпусната. От партията му пратиха писмо до ЦИК, в което настояха да се изпълни желанието на вожда им, като „сорс кодът на софтуера, чрез който беше проведено машинното гласуване на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г., да бъде предоставен на всички упълномощени наблюдатели и други заинтересовани длъжностни лица“.

Изумителното в случая е, че такава възможност беше дадена на участниците в изборите още преди да се проведе вота. Според Изборния кодекс машините трябва да преминат през проверка, която да удостовери, че отговарят на законовите изисквания. В тази процедура, която се е провела на 28 септември, са имали правото да участват с наблюдатели политическите сили, неправителствени организации и БАН. Имаше трима регистрирани такива наблюдатели – от ПП, ДБ и ГЕРБ-СДС, както се вижда от регистъра на ЦИК. Доколкото е известно, само представителят на десницата Божидар Божанов обаче действително е участвал в проверката.

И сега писмото, което ГЕРБ-СДС изпрати до ЦИК, беше от името на Явор Томов, когото формацията на Борисов беше регистрирала като свой наблюдател. От него така и не се разбра дали Томов е участвал в процедурата. Той дори не беше уточнил на кой точно софтуер иска изходния код – изборната администрация например работи и със софтуер за обработка на резултатите от вота.

На вчерашото заседание на ЦИК Георги Баханов, който участва от квотата на ГЕРБ-СДС, поиска комисията да потърси уточнение от Томов какво точно иска. Шефът на ЦИК Камелия Нейкова обаче настоя да се отговори единствено, че след решение на комисарите, министерството на електронното управление е осигурило достъп до изходния код на регистрираните наблюдатели на 28 септември. Подкрепи я мнозинството от колегите й, само двама от ГЕРБ-СДС се противопоставиха.

„Пак ще стане, че все едно ЦИК нещо крие, нещо не иска да предостави, и то на регистриран наблюдател. Сами се вкарваме в не знам какво“, негодуващо коментира Баханов.

Нейкова обаче даде да се разбере, че от ГЕРБ-СДС сами са си виновни, ако не са участвали в процедурата. „Не мога да разбера защо трябва да се вкарва ЦИК в тема, по която няма отговорност и не е нещо, което не е свършила. Ние сме си изпълнили правомощията по закон, предоставен е изходният код, и ако някой е желаел, и още повече е бил регистриран като правоимащ да му се осигури този достъп, ако не го е направил, това не в отговорностите на ЦИК“, заяви категорично тя.

Баханов се ядоса. „Тези коментари и тези внушения, които ги правите в момента, са абсолютно ...“, започна той, но Нейкова, на която й беше омръзнало, направо му изключи микрофона. Разправията в залата продължи още известно време и накрая комисарите – отново с мнозинство, без ГЕРБ-СДС, решиха да публикуват съобщение, в което да изразят същата позиция, като описаната по-горе.

ТЕОРИЯ

Имаше и политическа реакция на провокацията на Борисов. Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев заподозря, че това е само първата атака срещу машинния вот, като крайната цел е връщането в масова употреба на хартиените бюлетини. „В последното НС едва удържахме ГЕРБ, ДПС и БСП да не върнат хартията. В този парламент ще е още по-трудно, но ще се противопоставим по всеки възможен начин“, закани се Мирчев.

Източник: "Сега"

#ЦИК #машинно гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »