Третият мандат - с най-голям шанс заради препозиционирането на "Български възход"

Третият мандат - с най-голям шанс заради препозиционирането на "Български възход"
A A+ A++ A

За момента се отдалечава перспективата да имаме редовен кабинет, но този процес тепърва набира скорост. С изчерпването на различните възможности ще излизат все нови и нови.

Този прочит направи в интервю за предаването "Преди всички" на БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция "Маркет линкс".

"Тази интрига с "Възраждане" "за" или "не" покана или участие в някаква форма на одобряване на правителство, ми се струва интересна. Не по-малко любопитно беше отношението на ГЕРБ към "Възраждане" през кампанията. Те се опитваха да нормализират антисистемността на "Възраждане", да ги представят като новата изненада на българската политическа сцена. Това беше може би опит да се покаже, че "Възраждане" е нормална политическа партия, тя не е остракирана от останалите политически сили, с идеята тя да повиши резултата си и това да стимулира допълнително натиск върху останалите политически сили от страна на ГЕРБ за създаване на евро-атлантическа коалиция. Това не се случи като сценарий, но остава възможността без да има коалиция, "Възраждане" да подкрепи кабинет, който е експертен, а след това в парламента по отделни решения – особено тези, свързани с геополитическата ориентация, войната в Украйна, приемането на еврото, да гласува негативно."

Според Живков има вариант експертен кабинет на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" да използва подкрепа на "Възраждане", "било чрез намаляване на кворума или чрез добавяне на няколко гласа, за да бъде стартиран нов кабинет".

Социологът не изключва вторият мандат да приключи още по-бързо от първия.

"Третият мандат може би ще бъде с най-голям шанс, като тук ключът остава у президента – на кого той ще бъде даден. Г-н Янев има потенциал."

Според Живков това може да стане както заради близките взаимоотношения между Янев и президента Радев, така и заради "препозиционирането на "Български възход" вече като значително по-близка до европейските ценности и геополитическата орбита на нашите партньори".

Добромир Живков изрази съмнение в "автентичната ценностна ориентация на ГЕРБ". По думите му сега ГЕРБ заемат позицията на ястреби и "нишата на крайните евро-атлантици", защото това е политическият им шанс да излязат от изолация.

#ново правителство #Български възход

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"