Русия с нови удари по украински военни и енергийни обекти

Русия с нови удари по украински военни и енергийни обекти
стоп кадър - архив
A A+ A++ A

Русия нанесе тази сутрин удари с ракети и бойни дронове на няколко региона на Украйна след вчерашните масирани удари, при които загинаха най-малко 19 души, съобщиха световните агенции.

Властите в контролираните от Украйна райони на южната Запорожка област съобщиха за ракетни удари. Експлозии имаше и в околностите на Киев и западния град Хмелницки. В Киев сигналът за опасност от въздушно нападение накара хората да се укрият в бомбоубежища, съобщи ДПА. Под обстрел бяха и районите на Днепропетровск, Виница, Николаев и Ровно. Във Виницка област топлоелектрическа централа беше атакувана с бойни дронове. Няма пострадали, съобщиха от пресцентъра на централата.

Ракети са поразили училище, лечебно заведение и жилищни сгради в град Запорожие, съобщи секретарят на градския съвет Анатолий Куртев,цитиран от Асошиейтед прес. Украинската служба за извънредни ситуации съобщи, че 12 ракети С-300 са ударили публични обекти, предизвиквайки голям пожар. Един човек е убит.

С-300 е проектирана като ракета "земя-въздух" с голям обсег. Русия все по-често прибягва до преработени версии на оръжието, за да поразява наземни цели.

В централната Днепропетровска област украинските сили свалиха днес четири руски ракети, каза губернаторът на региона Валентин Резниченко. Още четири руски ракети са били свалени от украинските сили на юг, както и пет безпилотни летателни апарата над Николаевска и Одеска област, съобщи южното оперативно командване.

Друга ракета е била свалена в района на Киев, съобщи губернаторът Алексий Кулеба.

Губернаторът на южната Николаевска област Виталий Ким призова днес жителите да не напускат убежищата, тъй като "във въздуха все още има достатъчно ракети".

Част от западния украински град Лвов е останала без ток след ракетни удари, каза кметът Андрий Садови, цитиран от Ройтерс. "В резултат на ракетния удар 30% от Лвов временно е без електричество", написа той в Телеграм и добави, че в два квартала е било прекъснато и водоснабдяването.

Вчерашните ракетни удари в района на Лвов също засегнаха електроснабдяването. Късно снощи градските власти съобщиха, че електрозахранването в региона до голяма степен е възстановено, но украинският заместник-министър на вътрешните работи Евгений Енин заяви, че тази сутрин някои населени места в региона все още са били без електричество.

Украинските медии съобщиха, че днес сутринта са били нанесени 20 ракетни удара. Руски военни блогъри, близки до Кремъл, също потвърдиха, че е имало нов ракетен обстрел на Украйна.

Вчера украинските власти съобщиха за повече от 80 руски атаки по суша, море и въздух. Много от тях бяха предотвратени от противовъздушната отбрана. По първоначална информация загиналите при вчерашните удари са 19, ранените - над 100.

Електроразпределителната компания, която обслужва Киев, съобщи, че от днес се планират прекъсвания на електрозахранването по график поради липсата на електроенергия вследствие на вчерашния ракетен обстрел, съобщи Франс прес. Спирането ще засяга различни квартали и не би трябвало да надвишават четири последователни часа.

Източник: БТА

Снимката е илюстративна

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"