Украинският посланик: Съпругата ми оцеля по чудо след ракетния удар в Киев

Украинският посланик: Съпругата ми оцеля по чудо след ракетния удар в Киев
A A+ A++ A

"Само по щастлива случайност съпругата ми, която бе в Киев вчера, е жива. На 500 м от жилището ни са паднали ракетите. Имаме двама съседи, които загинаха. Съпругата ми се е забавила да излезе и затова се е спасила", това разказа украинският посланик в София Виталий Москаленко пред бТВ. Той уточни, че апартаментът им е в централната част на украинската столица.

"По наши данни атаките са били планирани още на 3-4 октомври. Това е преди взрива на Кримския мост. Нареждането е било да се поразят гъсто населени райони и да се повреди важна инфраструктура", обяви още дипломатът.

Москаленко коментира, че се надява новата власт у нас да гласува военна помощ за Украйна.

"Това, което България може да даде на Украйна, са гаубици и муниции", обясни посланикът.

Според него на всички е ясно, че няма българска следа при взривения Кримски мост.

Жителката на Киев Олга Минко сподели за Нова тв, че през последните месеци градът бил сравнително сигурно място - до вчера, когато населението отново прекара часове наред в бомбоубежищата.

Олга живее със семейството си в Днепровския район в Киев - на 23-ия етаж, откъдето казва, се вижда много. По време на атаките в понеделник била у дома, защото работи от вкъщи.

“Беше около 8 часа сутринта, когато Русия отново ни нападна. Удариха много градове - Киев, Одеса, Лвов, Виница, Чернобил, Запорожие. В Киев първите ракети паднаха в центъра, до Националния университет. Изглеждаше сякаш Русия е избрала деня понеделник и часа, в който хората отиват на работа, а децата - на училище, за да удари колкото може повече цивилни”, разказва Минко.

Докато слиза към бомбоубежището, Олга вижда как две ракети падат в близост до Киевската водноелектрическа централа.

“Видях огромно количество гъст черен дим. Удрят по такъв вид инфраструктура, защото искат да ни оставят на тъмно и на студено. Целта им е да всяват паника сред цивилното население. Това не са военни цели, това се прави с цел да се измъчва населението”, смята Олга.

Тя и синът ѝ напускат Украйна в началото на войната, но се връщат обратно на 20 август.

“Киев беше станал сравнително сигурно място. Случвало се е да има сирени, но толкова масирани атаки и обстрел на града - не. Страха, който тази сутрин изпитах, беше онзи от 24 февруари, когато всичко започна”, разказва жената.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че "ще има суров отговор, ако терористичните атаки от страна на Украйна продължат", напомня "24 часа".


#войната в Украйна #ракетен удар #Виталий Москаленко #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »