Байдън се чу със Зеленски и му обеща нови системи за ПВО! Кремъл заговори за "червени линии"

Байдън се чу със Зеленски и му обеща нови системи за ПВО! Кремъл заговори за "червени линии"
A A+ A++ A

Владетелят на Белия дом Джо Байдън обеща в разговор по телефона с украинския си колега Володимир Зеленски да продължи да осигурява военна помощ, "включително модерни системи за противовъздушна отбрана", съобщиха от пресотдела на президента на САЩ.

Американският държавен глава "изрази своето осъждане на ракетните удари на Русия в Украйна, включително в Киев, и предаде своите съболезнования на близките на убитите и ранените при тези безсмислени атаки".

Белият дом не уточни кои системи за ПВО ще предостави САЩ, но по-рано Вашингтон се ангажира да осигури на Украйна "Национални модерни ракетни системи земя-въздух" (NASAMS), които са последен писък на технологиите и със сигурност ще помогнат много на ВСУ.

В изявлението още се казва, че САЩ и съюзниците възнамеряват да държат Русия отговорна за "нейните военни престъпления и жестокости".

Байдън и останалите лидери на Г-7 ще проведат днес видеоконферентна среща за обсъждане на "непоколебимия си ангажимент в подкрепа на Украйна", съобщи Белият дом. Зеленски също ще участва в тази извънредна среща, която трябва да започне около 14:00 часа българско време.

Междувременно от Кремъл не останаха равнодушни на тези новини.

САЩ и техните съюзници се доближиха до червената линия, продължавайки да доставят оръжие на Киев, коментира руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

"Призоваваме САЩ и техните съюзници да не пресичат червените линии, до които се доближиха. Спрете да помпате режима със смъртоносни оръжия. Това само ще доведе до нови жертви и разрушения, като допълнително ще удължи конфликта", предупреди Антонов.

Посланикът подчерта, че изявленията на Белия дом за намерението му да продължи да подкрепя Киев с оръжие се възприемат "като още едно потвърждение на факта, че Вашингтон се е консолидирал в статута на участник в конфликта".

#Володимир Зеленски #Джо Байдън #Г-7 #ПВО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »