Бизнесът против по-високи вноски за майчинство

Бизнесът против по-високи вноски за майчинство
Българската стопанска камара категорично отхвърля такова увеличение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Представители на бизнеса се обявиха против каквото и да е вдигане на осигурителните вноски, след като синдикатите настояха за увеличение на майчинските надбавки.

КТ „Подкрепа” би подкрепила увеличаването на вноската за фонд „Общо заболяване и майчинство", а също така и ръст на вноската за фонд „Безработица", заяви за Дарик финансовият експерт на синдиката Николай Николов във връзка с твърдението на социалния министър Тотю Младенов, че сега внасяните пари за майчинство не са достатъчни за увеличение на обезщетението за отглеждане на малко дете, което вече четвърта година е замразено на 240 лева.

Бизнесът се обяви против каквото и да било вдигане на осигурителната тежест. Според Божидар Данев от Българската стопанска камара държавата трябва да намери пари за увеличаване на майчинството от други източници, но не и за сметка на работодателите.

От КТ „Подкрепа” са за вдигането на осигуровките, които влизат във фондовете, откъдето се изплащат болничните, майчинството и обезщетението за безработица.

Според Николай Николов безусловното намаляване на осигуровките през последните 12 години е довело до огромния дефицит в обществените фондове, а бизнесът е спестил над 15 млрд. лева.

„Считам, че това беше една основна грешка, която доведе до този огромен дефицит – над 60 процента в бюджета на държавното обществено осигуряване. Поради това ние бихме подкрепили увеличаването на осигурителната вноска не само за този фонд. Вноската трябва реално да се калкулира, а не да се гледа в тавана и по политически или някакви други причини да се намалява", каза Николов.

Българската стопанска камара категорично отхвърля такова увеличение.

„Ние говорим, че нямаме нищо против да се увеличат парите за майчинство, като грижа на държавата за майчинството и решение на демографската криза. Държавата, ако има пари, да подпомага", каза Божидар Данев.

Според него вдигането на вноската за фонд „Безработица” трябва да се предхожда от оценка на въздействието на тази мярка.

#КТ „Подкрепа” #Николай Николов #Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #Българската стопанска камара #БСК #Божидар Данев #майчинство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »