ПП ще подкрепи предоставянето на военна помощ за Украйна

ПП ще подкрепи предоставянето на военна помощ за Украйна
A A+ A++ A

"Продължаваме промяната" ще подкрепят предложението България да участва с военна помощ в Украйна. Това заяви Никола Минчев в студиото на "Денят започва" по БНТ. Пред дни от "Демократична България" обявиха, че ще внесат такова предложение след свикването на 48-ото Народно събрание.

"Ще ги подпомогнем в зависимост от нуждите. Все пак има съвпадение на техниката, с която разполага Украйна и която се произвежда в българските военнопромишлени заводи. Това дори е символен акт ние да помогнем една държава, която защитава своята териториална цялост и суверенитет. Украйна е страна, която в момента се нуждае. Ние, слава Богу, в момента не се нуждаем, а и сме част от един голям съюз, който ни осигурява защита.", заяви той.

Според Никола Минчев президентът Румен Радев е трябвало да подпише декларацията в подкрепа на присъединяването на Украйна към НАТО, с която излязоха 9 държави от Източна и Централна Европа.

"Няма причина да сме против приемането на страни в НАТО, защото те имали конфликт с някого. Вярвам, че и от Запад ще дойде подкрепа и със сигурност смятам, че бъдещето на Украйна е в НАТО.", изтъкна Минчев.

Той посочи, че е добре служебният кабинет да събира оферти за военни самолети, но не и да ги купува, защото решението за това трябва да се вземе от парламента.

"Ние подкрепяме усилията за модернизиране на Българската армия. Това се отнася и за авиацията ни. Но преди да пристъпим към такъв огромен разход, трябва да се видят точните разчети - ако ние сме поръчали вече Ф16, доколко работещ вариант е да имаме и самолети Грипен?", каза Минчев.

Според бившия председател на парламента, ако в 48-ото Народно събрание не се оформи стабилно мнозинство, има риск да се приеме предизборен бюджет, в който "всеки да налива разходи". Той призова партиите да подходят отговорно към план-сметката за догодина.

От "Продължаваме промяната" ще държат в бюджета да има социални и инвестиционни разходи.

От втората по големина партия в 48-ия парламент остават твърди в позицията си да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ. Ако се стигне до втори мандат, ще направят усилия за съставяне но мнозинство, но Минчев е скептичен за евентуален успех.

"С тази конфигурация мислим, че това е изключително трудна задача – искаме реформаторско мнозинство, с нулева толерантност към корупцията като за това съдим и по предишните действия на партиите.", каза той.

Според него правителство на малцинството не е работещ вариант, защото едно управление трябва да има достатъчно ясна подкрепа на парламента, за да прокарва политиките си.

От партията все още нямат решение как биха подходили, ако се стигне до трети мандат и дали биха подкрепили правителство на друга политическа сила, което да е подкрепено и от ГЕРБ.


#"Продължаваме промяната"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"