Излизат с коли, връщат ги в чували: Такситата настояват за паник бутони

Излизат с коли, връщат ги в чували: Такситата настояват за паник бутони
A A+ A++ A

34-годишен таксиметров шофьор загина след побой в София. Инцидентът е станал в столичния квартал "Разсадника" в събота вечер заради засичане на пътя. По случая е задържан 23-годишен мъж.

"Не само нищо не се е променило, това е влошаваща се ситуация по отношение на агресията на пътя. Само преди месец разговаряхме за делото на колегата Апостол Вълчев, прострелян в Ямбол. За последната година са над 5 случаите на нападения, стигна се и до смърт. Който и да бил в забранената улица, няма какво да оправдае агресия и убийство на пътя. Трябва да изчакаме резултата от следствените действия. Чухме версия, че отново става дума за чадъри над полицейски синове", каза Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат в "България сутрин".

"Говорим по темата за сигурността от много години. Имаме изисквания за измеneния в нормативната уредба, регламентираща какво трябва да има в таксиметровия автомобил. Говорим за задължителния паник бутон и видеонаблюдение. Когато има паник бутон, в критична ситуация шофьорът го натиска, 112 реагира и насочва близкия патрул на МВР. Когато това не е направено, шофьорът звъни във фирмата. Вече няма радиоефир в такситата. Искаме паник бутони, видеорегистратори и връщане на имърджънси радио честотата. Достигнахме предела, няма как повече да търпим агресията на пътя", настоя той.

Днес таксиметровите шофьори ще разговарят с главния прокурор Иван Гешев и ще настояват за прилагане на пълната строгост на закона в случаите на нападения над техни колеги.

"Това е работно място и е необходимо да имат усещане за сигурност, а не да се стига дотам в домовете им да се водят разговори: Не искам да излизаш на работа, защото ме е страх, че няма да се върнеш. Няма как хора да излизат на улицата с коли и да ги прибираме с чували", подчерта Цветков пред Bulgaria ON AIR.

Предстои им и среща с транспортния министър, след която таксиметровите шофьори ще очакват да се стигне до бързо изменение на наредбата за видеорегистратори и паник бутони в колите.

"За това не ни е необходим парламент, не ни е необходимо изменение на закон. Наредбата е подзаконов нормативен акт и се разписа от ресорния министър. Необходимо е да уточним детайлите, които до края на деня ще бъдат изпратени", посочи още Цветков.

Таксиметровите шофьори предвиждат да продължат с протестите. За 19 октомври се предвижда голяма демонстрация.


#таксита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"