Боклукът на арктическото дъно се е удвоил

Боклукът на арктическото дъно се е удвоил
A A+ A++ A

Учените откриха два пъти повече боклук на морското дъно в Арктика, който се е натрупал през последните десет години, алармира биологът и дълбоководен експерт от Института за полярни изследвания „Алфред Вегенер" Мелани Бергман.

Нейните изводи се основават на анализа на снимки на арктическото дъно, направени от дълбоководната обсерватория AWI Hausgarten, предаде РИА „Новости”, цитирана от БГНЕС.

Биологът е проучила 2100 снимки на морското дъно на дълбочина 2500 метра. Те са заснети източно от пролива Фрам по време на арктическата експедиция на Hausgarten. Снимките са правени в автоматичен режим на всеки 30 секунди.

„Когато разгледах снимките, направени в източен Фрам през 2011 и 2002 г., веднага забелязах, че боклукът се среща много по-често на фотографиите от 2011 г. След това проучих снимки от 2004, 2007 и 2008 г. Установих, че през 2002 г. боклук може да бъде видян само на 1% от снимките, преди всичко ставаше дума за пластмаса. На снимките от 2011 г. той вече присъстваше на 2%. Рязкото му увеличаване е било през 2007 г.", констатира Бергман.

Тя уточни, че на пръв поглед 2% не изглеждат стряскащ резултат, но трябва да се има предвид, че Арктика е най-отдалечената и ненаселена от човека област на планетата.

Освен това боклукът там е повече, отколкото в дълбоководния каньон недалеч от португалската столица Лисабон.

#Арктика #боклук #Лисабон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници