Трайков хвърли върху Гърция и Русия вината за тръбата

Трайков хвърли върху Гърция и Русия вината за тръбата
Според Трайков въпреки упреците, които другите страни са отправяли към България, именно те са неизправни и затова страната се отказа от проекта „Бургас–Александруполис“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България дълго време търпя обвинения от другите участници в проекта „Бургас-Александруполис“, които всъщност бяха неизправни, и по тази причина страната прекрати участието си в него.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в сряда, предаде БГНЕС.

„След като дълго време България търпя обвиненията от другите участници в проекта, че ние го бавим, виждате, че другите страни са неизправни, и това е основанието да се излезе от това споразумение. Не е нашата страна тази, която търпи упреци за неизпълнение на задълженията“, коментира той.

В сряда правителството реши да прекрати участието на България в проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“.

Министърът на финансите заяви, че няма опасност да последват санкции за България заради решението й да се оттегли от строежа на нефтопровода.

Българското правителство предлага тристраннното споразумение между Русия, България и Гърция за осъществяване на проекта „Бургас-Александруполис“ да бъде прекратено по взаимно съгласие.

Ако не се постигне такава договорка, българската страна се оттегля самостоятелно след изтичане на 12-месечния срок.

Петролопроводът „Бургас–Александруполис“ е международен енергиен проект, който щеше бъде използван за транспортиране на руски и каспийски петрол от пристанището на Бургас в Черно море до пристанището на Александруполис в Егейско море.

Петролопроводът щеше да представлява алтернативен транспорт за руския петрол, който заобикаля танкерния трафик в проливите Босфора и Дарданелите и създава нов път за пренос на петрол от Кавказ и Средна Азия до европейските пазари.

За целта трябваше да се изгради петролопровод с дължина 279 км, като по-голямата част от трасето щеше да минава през България. Предвиждаше се капацитетът на петролопровода да е 35–50 милиона тона годишно.

Русия притежава 51% от проекта, докато България и Гърция делят поравно останалите 49%.

#Бургас #Александруполис #България #Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Русия #Гърция #Черно море #Егейско море #петролопровод #нефтопровод #Босфор #Дарданели #Кавказ #Средна Азия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници