Македонската опозиция на протест срещу бг клуб с "провокативното" име "Цар Борис Трети"

Македонската опозиция на протест срещу бг клуб с "провокативното" име "Цар Борис Трети"
стоп кадър/YouTube
A A+ A++ A

Стотици участници, организирани от крайната ксенофобска и прокремълска партия "Левица" и подкрепени от консервативната ВМРО-ДПМНЕ, излязоха на протест в Охрид срещу откриването на нов български културен клуб в града.

Македонски медии съобщават, че демонстрацията е приключила. Тя обаче стана повод за най-видимата антибългарска ескалация след протестите срещу т. нар. френско предложение за решаване на спора София-Скопие, отравящо македонския път за евроинтеграция при определени условия.

И тук (опозицията също бе зад протестите в Скопие през юни) се чуваха обичайните стереотипни опреаделения срещу българите: "татари", "фашисти", "нацисти", "българофили", имаше снимки и клипове с хвърлени камъни и яйца. "С фашистите не сме същите", бе друг използван лозунг. Имаше и опити за пробиване на полицейския кордон около клуба.

"Сител" отбелязва, че сред участниците са били членове на охридския общински съвет и от "Левица", и от ВМРО-ДПМНЕ, информира "Дневник".

Проблемът, както обясняват някои протестиращи, е в името, а не в клуба, както бе и с Ванчо Михайлов. Опозицията побърза да свърже цар Борис Трети с периода на Втората световна война, когато според Скопие Вардарска Македония е била под българска окупация, според София - под българска администрация. Асоциацията бе лесна, тъй като в македонското публично пространство цар Борис Трети често бива описван като сътрудник на нацистите заради съгласието му България да се присъедини към Тристранния пакт.

Клубът е на едноименното сдружение "Цар Борис Трети", което отрича да е замисляло провокации и определя протеста като гражданско право. "Македонци има по целия свят, емигрират или емигрираме, и ние сме част от македонската нация и няма никъде проблеми да се правят клубове. За съжаление тук се говори за забрана на това, а то е наше право", казва пред телевизия "Вести 24" председателят Томе Блажевски. По думите му, ако в работата има нацистка проява, той ще приеме властите да съдят екипа му, но се е натъкнал на никакъв проблем при създаване на организацията.

Референдум за "френското предложение"

Демонстрацията е част от кампания на "Левица" и известния с призиви за насилие и реч на омразата лидер Димитър Апасиев, която той води срещу "френското предложение". Днес Апасиев съобщи, че внася инициатива за референдум срещу предложението, тъй като то било "пробългарско".

Въпросът на референдума е дали македонците са "за" "продължаването на преговорите с ЕС с приемане на заключенията на Събранието (парламента) от 16 юли 2022 г." Има се предвид заседанието на депутатите в Скопие, на което насред опозиционни протести бе прието "френското предложение".

От ВМРО-ДПМНЕ и депутата Рашела Мизрахи идва конкурентна инициатива за забрана на свързани с Третия райх организации (Мизрахи не уточни каква връзка би могъл да има клубът според нея и дали е така).


#РСМ #Цар Борис Трети #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"