Пожар на Великденския остров повреди сериозно част от статуите

Пожар на Великденския остров повреди сериозно част от статуите
A A+ A++ A

Горски пожар е нанесъл щети на загадъчните статуи на Великденския остров, като някои от тях са непоправими, съобщи Би Би Си.

Неизвестен брой от изваяните от камък статуи са били засегнати от пожара, съобщи заместник-министърът на културното наследство на Чили.

На Великденския остров има близо 1 000 мегалита, известни като Mоаи. Те са с огромни глави и обикновено са високи около 4 метра. Изсечени са от полинезийско племе преди повече от 500 години.

Пожарът, избухнал в понеделник, е засегнал „близо 60 хектара площ“, съобщи в Twitter Каролина Перес Датари, служител на Министерството на културното наследство.

Най-силно е засегнат районът около вулкана Рано Рараку, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, пише БГНЕС.

Великденският остров се намира на 3 500 км от бреговете на Чили. Той разчита на туризма и бе отворен отново едва преди три месеца след затварянето му по време на пандемията от коронавирус. Сега обектът отново е затворен, докато екип за опазване на околната среда проучва размера на щетите.

Кметът на острова Педро Едмундс заяви пред местните медии: „Щетите, нанесени от пожара, не могат да бъдат възстановени“.


#остров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"