Фейк страници във Фейсбук точат личните ни данни, вижте схемата

Фейк страници във Фейсбук точат личните ни данни, вижте схемата
A A+ A++ A

Съмнителни, създадени за кратко и с малко последователи, Facebook страници на популярни брандове изпращат съобщения в месинджър за спечелени награди, които да си получите.

Срещу това изискват да потвърдите името и местоживеенето си.

После - да изпратите SMS и да въведете ПИН кода на сайт, към който Ви изпращат активна връзка.

Така, само с две съобщения, те успяват да съберат необходимите им лични данни за Вас - име, град, мобилен телефон, за да стартират покупка от Ваше име от някой сайт. А с въвеждането на ПИН-а Вие на практика я финализирате. Накрая покупката отива при измамник, а сумата за нея - към Вашата сметка към мобилния Ви оператор.

Как да се предпазите от подобни измами?

– Проверете дали FB страницата е верифицирана

– Вижте информацията в раздела "Относно" - официална уеб страница, e-mail, телефон и пр. дали съвпадат с реалните такива на бранда (имайте предвид, че може да е копирана)

– Погледнете кога е създадена страницата и колко последователи има (колкото по-отккоро съществува, толкова по-голям е рискът да е създадена за бързи печалби)

– Скролнете надолу по стената на страницата, за да прегледате публикациите - колко са на брой, използвани ли са качествени собствени снимки и видеа и колко и какви са реакциите (на истинските страници се публикуват материали с висока резолюция, не-рядко от 3-4 пъти седмично)

– В никакъв случай не предоставяйте свои лични данни по какъвто и да било повод

– Не изпълнявайте безусловно изискване за споделяне на публикация N на брой пъти - това помага на измамниците за кратък период за достигнат до много хора, да ги поведат да се включат в измамата и като им откраднат парите, бързо да изтрият фалшивата страница и да изчезнат

– Подайте сигнал към Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" ГДБОП и към КЗЛД - Комисия за защита на личните данни, за да помогнете за пресичането на измамата и да предпазите потенциалните жертви

Съветите са на експертите от "Ние потребителите".

#измами #"Фейсбук"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »