Най-евтиното гориво е в Пловдив, най-скъпо - в Кърджали и Смолян

Най-евтиното гориво е в Пловдив, най-скъпо - в Кърджали и Смолян
A A+ A++ A

Пловдив отново е първенец в класацията за най-евтини горива в страната, показва справка от сайта fuelo. На второ място е Област Пазарджик, а трети са Ямбол. Най-скъпото гориво в страната се предлага в Кърджали и Смолян.

Към днешната дата цените под тепетата са с 4 стотинки по-ниски от средните в страната за бензин и дизел и 2 стотинки при пропан-бутана. При метана разликата скача до цели 38 стотинки. Масовият бензин А95 в страната се търгува средно за 2,97 лв./л, дизела е 3,24 лв./л, а пропан-бутана - 1,13 лв./л. При метана цената за килограм в момента е средно 5,37 лева, което го прави и най-скъпото гориво в България в момента.

В Пловдив цените са съответно:

Бензин А95 – 2,93 лв./л.

Дизел - 3,20 лв./л.

Пропан-бутан - 1,11 лв./л.

Метан – 4,99 лв./кг.

При тези цени, след прилагането на държавната отстъпка от 25 стотинки на литър, комбинирана с между 2-7 стотинки допълнителна отстъпка, давана от веригите чрез картите за лоялност – най-масовият бензин пада до около 2,60-2,70 лева (в зависимост от бензиностанцията), а газта се търгува за около 85-90 стотинки.

На фона на това, че суровият петрол от близо месец държи цена под прага за 100 долара за барел, цените по родните бензиностанции респективно се понижиха с между 3% и 7% от началото на септември насам. Най-минимално е понижението при дизела. За последния месец той е поевтинял средно с 0,13 лв./л (-3,86%) с тенденция на застой на цената.

Масовият бензин А95 е поевтинял с 0,18 лв./л (-5,71%) с тенденция на поевтиняване. Газта е намалила цената си с 0,08 лв./л (-6,61%) с тенденция на застой. Най-голям спад е отчетен в цената на метана, като за последния месец тя се е понижила с 0,36 лв./кг (-6,30%) с тенденция на поевтиняване.

Справка в сайта fuelo сочи, че основно малките бензиностанции държат по-ниски цени и дават възможност на потребителите да зареждат по-евтино гориво, като се възползват от безлимитната засега държавна отстъпка от 0,25 лв./литър. Големите от своя страна прилагат допълна отстъпка за лоялните клиенти.

Ако се върнем обаче няколко месеца назад, преди началото на военните действия в Украйна, ще забележим, че при цени на петрола около 100 долара за барел, бензин и дизел в България се търгуваха за около 2,5 лв./л. Към днешна дата и почти същата цена на петрола, ако не смятаме държавната отстъпка, масовите горива по родните бензиностанции са приблизително с 20% по-високи.

#цени на горивата #цени на горива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"