US разузнаването подозира: Украйна стои зад убийството на Дария Дугина

US разузнаването подозира: Украйна стои зад убийството на Дария Дугина
gazeta.ru
A A+ A++ A

Дъщерята на руския философ и ултранационалист Александър Дугин - Даря, загина, след като колата ѝ беше взривена на 20 август тази година. Сега американският вестник "Ню Йорк Таймс” цитира свои източници от американските разузнавателни служби, които твърдят, че зад убийството стоят представители на украинското правителство.

Не е ясно кой точно е одобрил бомбената атака срещу Дугина, няма информация и дали лично украинският президент Володимир Зеленски е оторизирал убийството.

САЩ не биха одобрили, ако са били информирани

По информация на същите източници на американската медия САЩ, които са един от най-близките съюзници на Украйна, са отправили предупреждение към Киев за атаката. "Ню Йорк Таймс" уточнява още, че въпреки подкрепата, оказвана от американските служби на Украйна, те не са били уведомени за плановете за покушението. Източникът на американския вестник твърди също, че ако са били предупредени, те са щели да се противопоставят на този план.

Съединените щати винаги са поставяли условие на доставката на оръжия за Украйна - да не се извършват нападения на руска територия. Въпреки това украинските служби неведнъж са доказвали, че могат да извършват диверсионни операции в Русия.

Макар че от Русия нямаше конкретна ответна реакция за убийството, от американското разузнаване се опасяват, че подобни атаки могат да провокират Москва да предприеме свои собствени атаки срещу висши украински служители.

Украйна отрича да има участие в покушението

Украинските разузнавателни служби са съобщили пред Си Ен Ен, че нямат нова информация за убийството на Дугина. Само няколко дни след смъртта на Дугина руските власти обвиниха украинка, че е детонирала дистанционно взривни вещества, поставени в автомобила, в който е била Дугина, след което е преминала през Псковска област и е влязла в Естония, за да избяга. Тогава от Киев категорично отрекоха да имат нещо общо с покушението.

Още в дните след покушението стана ясно, че Дугина е шофирала колата на баща си в нощта, когато е била убита и че Александър Дугин вероятно е бил действителната цел на операцията. Дугин е ултранационалист и яростен поддръжник на войната в Украйна. Дъщеря му Даря също беше публична личност, която често гостуваше в руски телевизионни студиа, където се обявяваше в подкрепа на руската агресия на украинска територия.

Източчник: Дойче веле

#Дария Дугина #американско разузнаване #Украйна #Убийството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"