Парното няма да поскъпне от Нова година?

Парното няма да поскъпне от Нова година?
A A+ A++ A

Парното и топлата вода може да не поскъпнат от Нова година, ако се запази тенденцията цените на природния газ да падат. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти след кръгла маса на тема "Зеленият преход – инвестиции в технологии и мрежови услуги" в София.

"След като "Топлофикация София" беше подпомогната с един чувствителен заем от държавата през БЕХ и в случай, че цената на природния газ влезе в рамките на заложената цена на на парното от 1 юли 2022 г., естествено, че няма да я променяме", посочи Иванов, цитиран от БНР.

Според него през ноември се очаква синьото гориво се продава под нивото от октомври, които паднаха с 34% до 233 лева на мегаватчас.


По време на конференцията шефът на КЕВР заяви, че в търга за доставка на втечнен природен газ през ноември са предложени атрактивни цени, които ще позволят стойността на синьото гориво за българския пазар да паднат под сегашните 233 лв./МВтч, пише "Медиапул".

Добри цени се очаквали и за декемврийския търг, което дава основание да смята, че може да се стигне до намаляване на цената на природния газ през тези два месеца, "ако не се случи нещо изключително извънредно".

За цената на азерския газ, която изцяло е обвързана с тази на петрола на световните борси, Иванов коментира: "След решението на ОПЕК+ за свиване на добива американският президент Джо Байдън обяви отваряне на резерва на САЩ и това предизвиква потискане на цената. Цените на нидерландската борса TTF се повишиха, но с малки размери".


#КЕВР #парно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай