Синоптик: Ще има сняг през октомври, след Димитровден става студено

Синоптик: Ще има сняг през октомври, след Димитровден става студено
A A+ A++ A

И днес времето ще е топло с температури до 20-25 градуса, въпреки че столичани посрещнаха хладно утро с температури около 3 градуса.

Според синоптика Петър Янков, връхната дреха в сутрешните часове е задължителна, въпреки че следобед ще е излишна.

По думите му, най-топло ще е днес в Русе.

"В следващите дни температурите сутринта слабо ще се повишат, термометрите ще показват 6-11 градуса, през деня - от 22 до 26 градуса. Отново в североизточните райони температурите ще бъдат най-високи, което не е характерно. Това се дължи на пресечения релеф", коментира Янков пред "България сутрин".

Синоптикът предупреди, че започва периодът на есенните мъгли.

"Следващата седмица мъглите ще бъдат често явление. По-подходящото време за високопланински туризъм ще бъде в неделя, когато ще има по-малко облаци. В събота ще има облаци и видимостта ще бъде намалена. Валежи се очакват около 20-22 октомври. След Димитровден, когато започва циганското лято, то няма да е с характерните температури. От 27 октомври до края на месеца ще има чести валежи и чувствително захлаждане, в планините ще превали сняг", съобщи Янков.

Синоптикът припомни, че човешкото тяло помни такива екстремни ситуации по отношение на температура и вятър в рамките на 6 месеца.

"Това е периодът, в който планинските туристи и водачи се климатизират за екстремно време. Когато човешкият организъм е подложен на вятър, екстремна температура, налягане, влажност - хора, претърпели счупвания, скъсване на мускули го усещат", добави синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

#първи сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »