Овчаров: АЕЦ „Белене“ струва не повече от 6 млрд. евро

Овчаров: АЕЦ „Белене“ струва не повече от 6 млрд. евро
„3 млрд. лева са пропилени от това правителство за АЕЦ „Белене“ – ще има инвеститор, няма инвеститор, ще има централа, няма да има, ще има референдум, няма да има“, коментира Овчаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проектът за строеж на АЕЦ „Белене“ няма да струва повече от 6 млрд. евро, заяви бившият енергиен министър и депутат от Коалиция за България Румен Овчаров.

„Това е нашият референдум, а това че премиерът Бойко Борисов и другите около него се страхуват – нека те си носят отговорността“, обяви Овчаров по време на среща на Инициативния комитет, който формулира въпроса и организира събирането на подписката за референдум за строителството на втората атомна централа в България, предаде БГНЕС.

„3 млрд. лева са пропилени от това правителство за АЕЦ „Белене“ – ще има инвеститор, няма инвеститор, ще има централа, няма да има, ще има референдум, няма да има“, направи депутатът образна хронология на поведението на правителството.

„Последните дни и месеци се наслушахме на абсурдни числа за цената на новата централа – от 22 млрд. до 35 млрд. евро, откъде ги взеха, не знам. Проектът си има цена и тя е 3.997 млрд. евро, над тях има различни такси, но цената не е повече от 6 млрд. евро“, категоричен е Румен Овчаров.

Нашият интерес не е политически, гилдията ни, която е от около 10 000 души, иска да има работа и този проект за изграждане на АЕЦ „Белене“ ни даваше този шанс, заяви по време на срещата Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на „Булатом“.

„Питането ни е просто – защо се променя въпросът за референдума. Не трябва да се забравя, че АЕЦ „Белене“ е мегапроект, който изисква компетентност и високоспециализирани умения“, посочи още Георгиев.

Където и да отидете в Европа, ще видите внушителни катедрали, те не са правени набързо, а са строени с години, за да останат за поколенията, така е и с големите индустриални проекти, каза той.

Акад. Петър Кендеров, член на Инициативния комитет, поясни, че не е без значение дали България ще продължи да обучава и развива специалисти за ядрената енергетика.

А въпросът според него да има ли ядрена енергетика в България, вероятно ще получи положителен отговор, без това да реши казуса за АЕЦ „Белене“. Той подозира зад този ход с редактирането на въпроса подигравка.

„Нашето опасение не е кой е авторът на зададения въпрос за референдума, в крайна сметка въпросът ще бъде „за“ или „против“ изграждането на АЕЦ „Белене“, заяви народният представител Янаки Стоилов.

По думите му много хора на ръководни позиции днес ще понесат отговорност за това, че са демотивирали част от българските граждани.

Поставянето на тези въпроси в Конституционния съд (КС) може да се окаже задънена улица, възможно е да се наблегне повече на съдържанието на закона за референдумите, но тази тема отваря широко поле за дискусии в КС и дава твърде голяма свобода на членовете му, е мнението на Янаки Стоилов.

„Искаме да знаем дали можем да очакваме ясно юридическо решение или друго, зад което стоят политически мотиви“, каза той.

„Референдум трябва да има и този въпрос, който сме задали, да потвърди правото на суверена да решава“, подчерта Стоилов.

#Румен Овчаров #АЕЦ „Белене” #Коалиция за България #Бойко Борисов #премиер #референдум #Булатом #Европа #Янаки Стоилов #Конституционния съд #КС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"