Край няма: В Кипър започват да слагат пета доза от КОВИД ваксината

Край няма: В Кипър започват да слагат пета доза от КОВИД ваксината
A A+ A++ A

От днес в Кипър започва поставянето на петата доза ваксина срещу коронавируса, обяви здравното министерство. Тя ще бъде от новите актуализирани двувалентни препарати, покриващи подвариантите на Омикрон.

Решението за новата бустерна доза е взето въз основа на препоръките на Националната консултативна комисия по ваксиниране в контекста на усилията за укрепване на имунитета на населението, съобщи здравното министерство.

Петата по ред ваксина се препоръчва на хора над 30-годишна възраст, на живеещите и работещите в социални домове и затворени структури, на здравни специалисти независимо от възрастта, както и на засегнати от редица хронични заболявания.

За поставянето ѝ е необходимо да са изминали 5 месеца от последната четвърта инжекция.

През седмицата активността във ваксинационните центрове за получаване на бустерните трета и четвърта ваксина нараства, казаха от здравното министерство. Експертите очакват броят на желаещите да се увеличи през настъпващите зимни месеци.

Адаптираните ваксини се прилагат в Кипър като бустерна трета доза на хора над 12-годишна възраст, а като четвърта доза се предоставят на хората над 30-годишна възраст и на представители на рискови групи.


#ковид #Covid-ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »