Путин декларира уважение към украинския народ, неговия език и култура

Путин декларира уважение към украинския народ, неговия език и култура
стоп кадър
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин увери, че страната му никога няма да допусне позволеното в Украйна по отношение на руския език. Това заяви държавният глава на среща с лауреати и финалисти на всеруския конкурс "Учител на годината", цитиран от ТАСС.

Путин каза, че уважава украинския народ, неговия език и култура. „Ние винаги и въпреки днешната трагедия и днес, с голямо уважение към украинския народ и украинската култура, украинския език, литература и т.н.“, каза президентът.

През 2022 г. някои украински училища, включително тези в Киев и Лвовска област, решиха напълно да преминат към държавния език в обучението.

Според член 10 от Конституцията на Украйна държавният език в страната е украинският. Освен това членът гарантира „свободното развитие, използване и защита на руския и други езици на националните малцинства в Украйна“.

През 2021 г. Путин публикува статия за историческото единство на руснаци и украинци, материалът е публикуван на два езика - руски и украински. В публикуваната статия Путин по-специално твърди, че украинската държава е създадена до голяма степен за сметка на историческа Русия, критикува сегашното украинско правителство, а също така засяга икономически въпроси.

Източник: Факти.бг

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »