Плевнелиев и Паси се навиха на предложението на Борисов

Плевнелиев и Паси се навиха на предложението на Борисов
A A+ A++ A

Предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за създаването на контактна група, която да бъде ръководена от президента Росен Плевнелиев (2012-2017) и бившия външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, се прие радушно и от двамата. Въпреки, че все още не е ясно кои политически формации изобщо ще участват в подобни преговори.

Росен Плевнелиев потвърди в позиция до bTV, че ще е част от контактните групи в опит за съставяне на правителство. По думите му предстои да се формализира съставът на контактната група, като тя остава отворена за предложения от другите проевропейски и евроатлантически партии.

„Контактната група ще започне своята работа след сформиране на 48-ото Народно събрание, като ще заседава и ще дава пресконференции за постигнатите резултати единствено в сградата на Народното събрание. Няма да се посещават партийни централи и да се провеждат срещи на други места, а само пред очите на българските граждани и медиите, защото ще се работи за доверие и прозрачност. Контактната група ще проведе срещи с всички проевопейски и демократични сили за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата. Целта е да се промени подходът, да се възстанови диалогът, да се работи за доверие, да се търси обединение около базисни принципи, национални приоритети и работещи решения“, допълва Плевнелиев.

И Паси е готов да съдейства на Борисов

Бившият външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси също прие предложението на Борисов да участва в контактната група за съставяне на правителство. „Днес най-голямата парламентарна партия ме покани в контактна група, ръководена от президента Росен Плевнелиев, за да съдействаме в преговори за съставяне на евроатлантическо мнозинство и правителство в новия парламент. Като ясно осъзнавам колко огромен и предизвикателен дълг е подобна функция, заявявам пред обществото и участниците в процеса, че бих им съдействал добросъвестно, безкористно и на ползу роду, доколкото моите сили и тяхната воля позволяват това“, написа президентът на Атлантическият клуб във Facebook.

„Ако не успея в това общо дело, бих съдействал на всеки, който би го продължил“, допълва той.

Припомняме, че вечера Борисов наруши мълчанието след резултатите от изборите, на които неговата партия спечели първото място, и предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики. Въпреки че, както вече писахме, само няколко дни преди изборите той на всеослушание обяви, че една експертна коалиция всъщност неминуемо ще доведе до нови избори. А лидерите трябвало да бъдат министри в управляващия кабинет. Лидерът на ГЕРБ посочи, че е готов да преговаря с всички партии за съставяне на правителство. Дори, че би откривал допирни точки и с „Възраждане“, но най-много искал да се състави евроатлантическо мнозинство. Идеята му била да се състави анти-Путин мнозинство в българския парламент.

„Ще предложим, както беше 90-те години - контактна група, преговарящи екипи. Ще поканим хора, които са с безспорна репутация по най-важната тема - Антипутиновата тема. Плевнелиев, Соломон Паси“, гласеха думите на лидера на ГЕРБ.

Още в понеделник обаче ПП и ДБ обявиха, че нямат намерение да влизат в преговори с ГЕРБ. Вчера обаче Борисов отправи оферта към ДБ - да подкрепи съдебната реформа, а към ПП - социалните им политики. Лидерът на ГЕРБ все пак призна, че не бил готов да поема ангажимент за свалянето на Иван Гешев от поста главен прокурор и назначаването на Бойко Рашков за шеф на КППКОНПИ.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пък коментира, че Борисов няма право да търси подкрепа от тези, които е свалил от власт.

Явор Божанков от БСП също обяви пред bTV, че заради гласоподавателите на ГЕРБ може да има някакви разговори с партията победител от изборите, но изключи каквато и да е възможност за подкрепа на правителство, в което са ГЕРБ или ДПС.

„Възраждане“ пък щели да подкрепят само кабинет с техен мандат и вече имали готово предложение за проектокабинет.

Официален отговор на това предложение от другите партии няма.


#Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »