Шефът на кабинета на земеделския министър бил арестуван и освободен

Шефът на кабинета на земеделския министър бил арестуван и освободен
От пресцентъра на МЗХ обяснили, че Мартин Христов от два месеца не работи в министерството и тъй като вече не е техен служител, нямат информация за него. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Началникът на кабинета на земеделския министър Мартин Христов е бил арестуван през септември от ГДБОП и след това освободен.

Какво се е случило с Христов, е най-пазената тайна в държавата в последните седмици, пише вестник „Сега“, позовавайки се на информация от OFFNews.bg.

Информацията за задържането на Христов била потвърдена от служители на земеделското министерство, където темата за ареста на бившия им началник е сред най-обсъжданите.

Христов е бил забелязан в парламента миналата седмица заедно с депутат от ГЕРБ.

От OFFNews многократно са опитвали да се свържат с министър Мирослав Найденов. Веднъж телефона му вдигнала жена, която препоръчала да се свържат с пресцентъра.

От пресцентъра обяснили, че Мартин Христов от два месеца не работи в министерството и тъй като вече не е техен служител, нямат информация за него. Уточнили само, че не е уволнен, а е напуснал доброволно.

Градският прокурор Николай Кокинов и шефът на следствието Бойко Найденов казали, че не знаят нищо за арест на Христов. Шефът на ГДБОП Станимир Флоров пък отговорил с въпроса „Вие откъде ми имате телефона?“.

От OFFNews потърсили и самия Мартин Христов на личния му телефон. На обръщението „Г-н Христов“, той отговорил с „Да“, но след като чул по какъв повод го търсят, казал, че е станала грешка и телефонът не е на Мартин Христов.

Мартин Христов е кадър на ДПС. От квотата на ДПС бе и Мирослав Найденов, когато бе главен секретар на Националната ветеринарномедицинска служба.

От поста си Найденов бе уволнен, след като с разрешение на службата му бе внесено 75 тона 20-годишно ирландско месо. Първоначалните данни бяха, че разрешителното за внос е изпратено от факса в кабинета на Найденов.

По-късно Найденов оспори това и бе възстановен от съда.

По неофициална информация на OFFNews задържането на Христов е свързано с далавери в държавното предприятие „Напоителни системи“ към земеделското министерство.

На 18 септември заради тях е арестуван Радко Ганчев от Силистра, собственик на фирма „Медведев СС“.

Ганчев извадил и нарязал за скрап 45 км тръби от стратегически за Добруджа водопровод. Заедно с него е арестуван и Стефан Кънев, който бил консултант по нарязването.

По време на делото във Варненския апелативен съд адвокатите заявили, че тръбите са нарязани по договор с държавното предприятие „Агроводинвест“ ЕАД. Водопроводното съоръжение не работело и със заповед на Министерството на земеделието и храните било обявено за бракуване.

Прокуратурата контрирала, че неслучайно след демонтирането тръбите са предадени за скрап във фирма на жената на Ганчев.

Проверките в „Напоителни системи“ започнаха през пролетта след серия парламентарни питания на депутати от левицата.

„Пред мен в парламентарен контрол министър Мирослав Найденов каза, че не са издавани заповеди за вадене на тръбите в Силистра и че нямат проведена обществена поръчка, а аз знам, че има фирма, която ги вади с негова заповед“, казва депутатът от БСП Антон Кутев.

„Радко Ганчев го арестуваха просто защото той говореше много – освен че е извадил тръбите и спечелил 8 млн.от тази работа, ами го разказваше из цяла Силистра. Разказваше как две трети му искали от ГЕРБ, ама той ги будалкал и им давал само една трета. Понеже много говореше, нямаше как да го оставят на свобода, та го арестуваха, за да млъкне“, допълва Кутев.

Депутатът от БСП твърди, че през последните месеци Ганчев си е купил яхта и коли за над 1 млн. лв. и допълва, че „случаят с Ганчев го дадох в Комисията за корупция по високите етажи на властта в парламента“.

Интересът към „Напоителни системи“ започна през февруари, когато язовирна стена се скъса и заля село Бисер. Малко по-късно се разбра, че началникът на „Напоителни системи“ Георги Харизанов няма висше образование. За сметка на това има присъда за изнудване и още две висящи дела.

Както и при случая с бившия шеф на Фонд „Земеделие“ Калина Илиева, министър Найденов каза, че не е знаел.

#Мирослав Найденов #ДПС #БСП #Антон Кутев #ГДБОП #задържане #скандал #министър на земеделието #министерство на земеделието #„Напоителни системи"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници